Ziarist – o meserie inutilă

Nunu avea o vorbă. Un ziarist bun trebuie să îndeplinească trei condiții. Să nu te temi de nimic, să fii nebun de legat, să îți paradeÅŸti prietenii ÅŸi familia. De meseria asta se alege praful pentru că puțini mai sunt cei dispuÅŸi la sacrificii. Perioada romantică a jurnalismului a devenit istorie. Acum te faci ziarist pentru că se plăteÅŸte bine. Sau no, se plătea. Åži pentru că e o rampă de lansare spre sistemul pe care îl futeai din toate pozițiile în vremea în care erai de cealaltă parte a microfonului.
Ultimii opt purtători de cuvânt ai Guvernului, înaintea Guvernului Boc au fost cu toții ziariÅŸti. Să ni-i amintim. Răsvan Popescu (BBC-TVR) – Guvernele Ciorbea-Radu Vasile. Adriana Săftoiu (Rompres-Mediafax) – Guvernul Radu Vasile. Ionuț Popescu (Capital) – Guvernul Mugur Isărescu. Gabriela Vrânceanu Firea (TVR la acea vreme) – Guvernul Mugur Isărescu. Claudiu Lucaci (TVR) – Guvernul Adrian Năstase. Despina Neagoe (TVR – Prefectura Cluj) – Guvernul Adrian Năstase. Oana Marinescu (Ziarul Financiar) – Guvernul Tăriceanu. Camelia Spătaru (ProTV) – Guvernul Tăriceanu.
Vreți să ÅŸtiți cu adevărat ce înseamnă această meserie ÅŸi de ce meseria de ziarist este fundamental diferită de cea de blogger, că tot s-a arhidezbătut subiectul la RoNewMedia? Citiți editorialul Leliei Munteanu din Gândul de astăzi ÅŸi poate o să vedeți cu alți ochi această meserie ÅŸi pe cei care încă o practică cu adevărat. âmi permit să spicuiesc câteva idei.

Scriu textul ăsta pentru toate țigăncile împuțite ÅŸi toți găozarii care se aruncă în fiecare dimineață în apele murdare ale realității româneÅŸti
Ziarist e ăla pe care îl dau jos pompierii din barcă la inundații
Ziarist e ăla care-a prins un subiect, nu ăla care i-l citeÅŸte la televizor între două calupuri de publicitate
Ziarist e idiotul ăla care transmite din tomberonul cu aviare, din râtul porcinei ÅŸi tu-l iei la miÅŸto că nu-ÅŸi găseÅŸte cuvintele
Ziarist e ăla care-ți mestecă actualitatea ca să-ți fie ție mai uÅŸor s-o înghiți, care aleargă de chiaun după exclusivități, care dezleagă enigmele vieții tuturor, dar stă prostit, fără să priceapă nimic, în pragul propriei existențe, aflând despre viața lui în cel mai bun caz pe surse.

Mulțumesc. Mă înclin.

4 Comments