Stingeti becurile. Macar o ora
|Când s-a lansat „moda” asta cu Ora Pământului părea ușor o stupizenie, în primul rând din dezobișnuința fiecăruia de a gândi la nivel macro. Pentru că sunt mult prea puțini oameni care își analizează fiecare acțiune și care este impactul ei pe termen lung. Îmi aduc aminte și acum că am văzut la un moment dat pe pagina de Facebook a lui Marius Vintilă un mic filmuleț care explica pe scurt cât de multă apă se irosește pentru că toată lumea lasă robinetul să curgă în timp ce se spală pe dinți. Cred că sunt mai bine de cinci ani de când am văzut filmulețul respectiv și, de atunci, de fiecare dată când mă spăl pe dinți opresc apa. Ăsta e unul dintre puținele exemple care mi s-au întipărit în memorie.
Recunosc că Ora Pământului nu m-a convins de la bun început pentru că mi se părea imposibil de capacitat atât de mulți oameni încât să se creeze un gest care, real, să conteze. Însă de la an la an mișcarea s-a dezvoltat într-un mod care mă face să mă rușinez pentru lipsa inițială de încredere. Cert este că astăzi Ora Pământului arată așa.
Ușor magic, nu? Și să nu dai doi bani pe efectul deciziei tale de a scoate totul din priză, nu ți-ar plăcea să fii parte din așa ceva?
Prietenii mei de la Asociația Română pentru Reciclare Rorec nu s-au oprit la a populariza Ora Pământului. Ci au pornit și o acțiune de colectare de deșeuri de mici dimensiuni, baterii și becuri, în Iași și în Constanța. Acțiune ce mi s-ar părea excelent să se extindă în anii următori la nivelul întregii țări. Rorec, prin Patrula de Reciclare, își oferă disponibilitatea pentru orice instituții sau ONG-uri care doresc să organizeze asemenea activități de Ora Pământului. Poate în 2017. Cine știe?
Există multe moduri simple și frumoase prin care companiile și instituțiile marchează Ora Pământului:
– sting și scot din priză toate aparatele electrice care nu sunt esențiale pentru activitate, pentru reducerea consumului de energie,– distribuie angajaților informații și materiale despre protejarea mediului și economisirea resurselor etc.– organizează acțiuni de colectare a bateriilor uzate sau a becurilor și neoanelor arse, a aparatelor vechi care consumă excesiv de multă electricitate sau nu mai funcționează.Suntem pregătiți să oferim ajutorul nostru, cu preluarea deșeurilor electrice, tuturor instituțiilor, firmelor și ONG-urilor care au prevăzut astfel de activități. De fiecare dată când facem și comunicăm un gest frumos, dăm un exemplu și îi inspirăm și pe alții la responsabilitate și implicare!
Să aveți un cer senin cu toții sâmbătă seară. Întindeți un șezlong, turnați un pahar de Cuba Libre și uitați-vă spre cer. Ne vedem printre stele 🙂
Nu este neaparat o „stupizenie” sa faci ceva nou . Iar „Ora Pamantului” este bine venita . Sooo , why not ?! Turn off the light !!!!