Civilizatia se masoara in…

… nu știu. Probabil fiecare dintre voi aveți propriul răspuns la întrebarea asta. Eu o măsor în respect, în adevăratul și completul sens al cuvântului. Respect față de tot ceea ce e în jurul nostru, de la oameni la natură. E un semn de respect să nu scuipi coji de semințe pe caldarâm, chiar dacă nu e un respect direct față de cineva. La fel, e un semn de respect să aduni după tine cutiile de conserve sau ambalajul ciocolății dacă ești pe creasta muntelui. Privind în jurul nostru, României asta îi lipsește cel mai mult, respectul față de mediu.

EcoRom a lansat inițiativa Colectează Selectiv. Un pas ce, dacă mă întrebați pe mine, n-ar fi trebuit să apară ca o inițiativă privată ci ar fi trebuit să vină din partea statului român. Dar deh, ne-am obișnuit ca statul să fie ocupat cu lucruri neimportante iar pe cele importante să fie nevoie să le facem tot noi. Ce înseamnă Colectează Selectiv? ân orașele Alexandria, Satu Mare, Sibiu, Slobozia, Baia Mare, Craiova, Ploiești, Focșani, Roman, Arad, Deva, Mediaș, Sfântu Gheorghe, Târgu Jiu, Tulcea, Târgu Mures, Zalău, Bacău, Brașov, Cluj, Constanța, Iași, precum și sectoarele 1, 2, 3, 6 din București au fost amplasate puncte de colectare selectivă a gunoaielor. Dacă vreți să vedeți care sunt punctele, consultați harta. Fiecare punct este compus din trei containere, de culori diferite, ca să ne fie și nouă mai ușor: galben, albastru și verde. âmpreună cu Blogal Initiative, EcoRom a lansat o campanie de promovare, prin care cei care vor aduce la punctele de colectare minim 10 deșeuri de ambalaje vor primi un tichet răzuibil pe care va scrie fie “Câștigător” (pix din carton reciclat, un evantai, o brățară reflectorizantă pentru bicicliști, o minge de plajă, un frisbee, magneți de frigider) sau “Continuă să colectezi selectiv“. Toate tichetele răzuibile au un cod unic de identificare. Acest cod trebuie înscris pe siteul www.colecteazaselectiv.ro sau trimis prin SMS la 1899. Marele premiu este un Ford Ka, ce va fi câștigat prin tragere la sorți dintre cei care introduc codul de identificare de pe tichete pe colecteazaselectiv.ro sau care trimit SMS la 1899.

Acum, din nou, părerea mea. Oricât de binevenită ar fi inițiativa, încă sunt de părere că motivarea noastră, a tuturor, nu ar trebui să fie premiile. Ar trebui ca fiecare dintre noi să se autoresponsabilizeze și să realizeze că marele său câștig nu e un Ford Ka ci un oraș curat. Iar eu, cu doi copilași cât un boț de mămăligă, mi-aș dori asta mai mult decât orice. Colectați și selectați tovarăși că așa se desenează viitorul!