Anti, versus sau egal

Ca soldat aflat pe ambele baricade ale acestui război fabricat mi-aș fi dorit din cale afară să reușesc să ajung la #onoff3 la Cluj. Ca să beau un șpriț cu Zicu, s-o țuc pe Florica și să simt la prima mână pulsul dezbaterii pe tema bloggeri vs. jurnaliști. Am urmărit atent pe Twitter concluziile și cred că am citit aproape toate materialele post event. Iar dacă ar fi să scot în evidență un mare câștig al acestei dezbateri este moderația celor care au participat la el.

Părerea mea este că între bloggeri și jurnaliști există un război care însă nu se bazează pe realizări profesionale. E un război al arătatului cu degetul în care mai mult se distruge decât se creează. E o vânătoare de vrăjitoare din care, cel puțin în ce mă privește, bloggerii au cel mai mult de pierdut. Da, o vreme au fost funny greșelile media surprinse pe bloguri dar deja s-au fumat.

ân primul rând, jurnalismul și bloggingul diferă radical prin natura de meserie. Jurnalismul este, bloggingul nu. Aș putea paria că nu sunt mai mult de 10 bloggeri români care trăiesc exclusiv din asta. Eu, unul, știu doar 3.

ân al doilea rând, partea de creație. Blogosfera e încă foarte, foarte departe de a crea materiale de calitate comparativ cu presa tradițională, pe orice nișă am vorbi. Degeaba încearcă bloggerii să pună un egal atâta timp cât presa încă are de partea sa câteva specii de scriitură inexistente pe bloguri. Vorbim aici de reportaj, de anchetă, scrisă sau TV. Deși sunt puține, în media se găsesc materiale care nu se vor găsi niciodată pe bloguri. Găsiți un termen de comparație în blogosferă pentru România, te iubesc. Sau un material care să se asemene cât de cât cu acesta. Presă înseamnă mai mult decât Antena 3, Raitaru TV și Cancan. Când bloggerii se compară cu eșaloanele 3, 4 și 5 din media greșesc radical. E exact ca în zicala aia cu deștept la sat sau prost la oraș.

Presa e într-un moment de declin la care contribuie mai mulți factori. Situația economică, politica și angoasele poporenilor ar fi un top 3 al cauzelor. Pentru că în media nu mai sunt bani, cei buni au plecat spre alte zări. Sau s-au reorientat. Unde sunt bani există și profesionalism. Și dau, din nou, exemplul ProTV. Sigur, și Pro-ul dă gherle, dar în general, pe ce pune mâna se transformă în aur. Politica a făcut preș din ziare. Aveam la un moment dat un singur ziar de calitate, Gândul (tot Mediapro). A murit pe print, a trecut în online și acum se transformă într-un Cancan. Iar cât Mircea Badea, Gâdea, Diaconescu fac audiențe, e ușor de explicat și cel de-al treilea motiv. Sunt însă vârfuri în presa locală, ceva mai lipsită de putere, ignorată și batjocorită, dar care produce, în continuare, conținut de calitate. Citiți-l pe Traian Deleanu, de exemplu (și nu pentru că plătește el cafeaua pentru linkul ăsta). A dat afara vreun blogger vreun sef de minister?

Media tradițională are forța audienței și a influenței. Blogosfera cea a comunității. Depinde în ce le pui la lucru. Și, de ce nu le-ai pune să lucreze împreună?

Eu cred în continuare în puterea pozitivă a presei. Și cred în ciclicitatea ei. La un moment dat, când lucrurile se vor așeza și în țărișoara asta, că se vor așeza, fiți siguri, presa se va reinventa iar neghina va dispărea. Am o foarte mare încredere în puterea blogurilor. Blogosfera a reușit niște proiecte de-a dreptul senzaționale (cel mai cel mi se pare al Groparianului) și e loc de mult mai mult.

Și ca un P.S.: Vlad Petreanu, Liviu Alexa, Cristina Bazavan, Simona Tache. Punct!

One Comment