Istoria sau prezentul?

Åžedeam ieri la o cafea prelungită cu un bun prekin, conversând politichii ÅŸi actualități. El, proaspăt reîntors de la Berlin, cu impresii foarte pertinente față de diferențele dintre Est ÅŸi Vest. Åži, oarecum, chiar surprins de cât de evidente sunt aceste diferențe pe o suprafață atât de mică precum a unui oraÅŸ. Clasica poveste. Vestul ca scos din țiplă, populat de capitaliÅŸti, Estul, ca tăvălit prin noroi, oamenii pe măsură.
ToarÅŸu are un punct de vedere. Istoria contează enorm pentru fața actuală a unui popor. Anumite trăsături se transmit, vrând-nevrând, de la partea majoritară a străbunicilor noÅŸtri care au stat capră fanarioților, gepizilor, chinejilor, pakistanezilor ÅŸi tuturor celor care au vrut să supună țara. Toate țările vestice au avut un moment în istoria lor în care au avut coae. Austria, Germania, Franța, Anglia, Italia mai puțin, că ăia-s de-ai noÅŸtri, Spania, Portugalia, Olanda. Majoritatea ÅŸi-au furat-o pentru că nimeni nu se simte bine amenințat. Dar au avut momentul acela de vârf. Au fost pe primul loc. Noi tot timpul am fost carne de pluton, marja de eroare a Europei. Noi, bulgarii, grecii post-antici, sârbii. Singurele noastre realizări se leagă de inconsecvență politică. Dăinuie ÅŸi azi? Dăinuie.
Åž-atunci. Când vorbim de viitor ne uităm spre ce? Care e planul nostru pentru următorul cincinal? Păi… niciunul. Să facem o învârteală, o miticăreală, să scoatem niÅŸte caÅŸca să putem să ne tragem sufletul ÅŸi să dăm iama prin Real pentru cumpărături inutile, pentru sentimentul de învingător pe care îl ai când plasa ta e mai burduÅŸită decât a luzerului de la casa vecină. Asta-i problema noastră. Că nu țintim niciunde, n-avem niciun plan de viitor iar capacitatea de muncă se pierde în depresia războiului zilnic cu societatea.

Tags:
7 Comments