Manca-v-as discriminarea

romanes.Cu toată onestitatea vă spun că nu am nimic cu țiganii. Åži nu sunt dintre cei înverÅŸunați care i-ar vrea în lagăre, închiÅŸi în sate ca leproÅŸii sau aruncați toți în închisoare. ân primul rând pentru că aÅŸa cum nu se poate spune despre toți românii că sunt leneÅŸi ÅŸi puturoÅŸi tot aÅŸa nu se poate spune că toți țiganii sunt ÅŸuți sau criminali. Ba aÅŸ putea paria că majoritatea nu sunt. Nici unii, nici ceilalți.
Momentele în care m-am simțit deranjat în prezența lor sunt foarte puține ÅŸi nu țin de motive discriminatorii. Să zicem că olfactiv nu ne împăcăm foarte bine. Dar de fiecare dată am făcut un pas în spate, am ieÅŸit afară la o gură de aer ÅŸi atât. ânsă eu, unul, m-am săturat să îi tot aud că sunt discriminați. Pe la 12 au pornit de la biserica Filadelfia. Vreo 5 kilometri de ÅŸosea, până în centru, împânziți de polițiÅŸti, să nu care cumva să le deranjeze cineva marÅŸul. La primărie au fost primiți cu tot fastul de oficialității de rang 1. Nu de ceva secretari de instituții. Åži totuÅŸi se plâng. Am auzit de mai multe ori cuvântul discriminare decât acorduri între subiect ÅŸi predicat. Discriminare în sus, discriminare în jos. Domne, da sunteți discriminați, întreb? Păi în România nu. Adică nu la nivel instituționalizat. Adică reînvie antițigănismul ÅŸi neonazismul. Adică tre să sensibilizăm organismele europene. Da mai mereți dracu! Ce urmează, covor roÅŸu, balonaÅŸe de săpun ÅŸi ghirlande de flori ca să se simtă ÅŸi ei în largul lor? Plm. S-a inventat săpunul buey. Åži nu, nu e o remarcă discriminatorie cum că ar trebui să fiți transformați în săpun ci pur ÅŸi simplu o revoltă a simțului olfactiv.
A, că era să uit. Dacă n-aveți ce face cu următoarele patru minute din viață ascultați ÅŸi voi discursul regelui. Cioabă. Florin Cioabă.

Asculta mai multe audio Stiri

2 Comments