Miting pentru poligon

Nu de tir, deși am tendința uneori. Nu, eu m-am decis serios să militez pentru reintroducerea poligonului auto în sistemul școlilor de șoferi. Pentru că a fost cea mai mare prostie momentul în care s-a renunțat la poligoane în favoarea învățământului direct în stradă.
Io am făcut școala de șoferi pe o Dacie vai steaua ei. Ceea ce atunci părea îngrozitor astăzi îmi dau seama că, de fapt, e nemaipomenit. Cine știe să conducă o Dacie 1300 poate să conducă orice mașină. Cu cât bolidul pe care se face școala e mai performant, pe atât, din el va ieși un alt nepriceput. Sigur că a trecut epoca suflatului în jigleur și reparatului suspensiilor cu sârmă. Și totuși, un șofer adevărat nu e unul care știe să țină de volan și să schimbe vitezele. Pf, m-am încins și-am dus prea departe mitingul. Nu, nu vreau să iasă toți mecanici auto, vreau doar să iasă șoferi. Iar primul pas ar fi ca, în momentul în care ies în trafic, să știe cel puțin pornirea de pe loc.
E nasol să fii ageamiu în trafic. Să stai tot timpul cu morcovul înfipt, să tresari la fiecare claxon. E stresant iar condusul chiar e o îndeletnicire plăcută. Tocmai pentru ca toți lemonarii să nu se aboneze la preinfarct ar fi genial să se reinventeze poligoanele. Primele ore de condus să le faci într-un poligon, să n-ai niciun stres că ți se oprește motorul și… și… să nu încurci alți șoferi. Pentru că novicii în curs de învățare asta fac de cele mai multe ori, încurcă traficul. Iar instructorii își aleg de foarte multe ori cele mai proaste ore pentru a-i scoate la învățat, exact alea îngrămădite.
Ieri, mergeam spre casă pe la un 4, 4 și ceva. La intersecția Cârlova (aia cu Oldies-ul, Turcule) cu Maramureșului, o domnișoara (vroiam să zic jur că n-am nimic cu șoferițele, dar n-ar fi adevărat) se câcâia să facă o stângă. Io aștept liniștit în spate. Se eliberează stânga dreapta de nu se vedea nici urmă de eșapament. Ea stătea. Stătea. Stătea. âmi înfrânez impulsul să o ocolesc prin dreapta și să ies. Ea stătea. Stătea. Stătea. âmi înfrânez impulsul să mă înfig în claxon, toată lumea merită o șansă. Ea stătea. Stătea. Stătea. Trec aproape 30 de secunde, io deja deschideam Twitterul pe telefon, barem să citesc ceva cât aștept. Când iese în intersecție. Tocmai când veneau mașini și din stânga și din dreapta. Iese ca orice începător, cu 0.2 la oră. Ä‚l din stânga frânează ușor, ăl din dreapta ceva mai sănătos. Problema e că din dreapta veneau grămadă și n-au observat toți motivul imbecil al frânării inutile. Următorii 2-3 au reușit să frâneze ușor după care au început frâne tot mai puternice, scrâșnituri de roți, cert e că ultimul ajuns în ambuteiaj era să joace domino cu tot șirul. Frumos că n-a claxonat nimeni, deși sigur mama domnișoarei a sughițat câteva secunde. Vina pentru posibilul accident: a instructorului. A scos-o în trafic clar de tot nepregătită. Nu cere nimeni lemonari schumacheri. Dar mi se pare absolut de bun simț măcar să știi să pornești de pe loc în momentul în care ieși în stradă. Votați poligonul!!! Foto
P.S. (am vrut să scriu că șoferii din Alba nu sunt cei mai proști din țară, dar, din nou, aș fi mințit. Da nici sibienii nu-s departe)

7 Comments