Specimene în teren

Cluj – Sibiu, aseară pe Telesport. Poate dacă n-aÅŸ fi dat tura de aproape 1000 de kilometri prin Baia Mare m-aÅŸ fi dus la meci. Că meciurile de baschet între Sibiu ÅŸi Cluj n-au rival. Poate cele cu Dinamo de pe vremuri să se apropie. AÅŸa că am văzut meciul la televizor. Meci slab, de play-off, cu multe greÅŸeli pentru ambele echipe. Dar nu vreau să fac o cronică de meci, ci să vă arăt altceva, pentru cei care n-ați văzut meciul.
Sportul poate fi cea mai nobilă activitate din viața unui om. Practicând un sport înveți nenumărate lucruri, ajută la modelarea propriei tale personalități. Te învață să lucrezi în echipă, te pregăteÅŸte pentru depăÅŸirea propriilor limite ÅŸi, de ce nu, ajută la gagici. Nu degeaba în filmele americane fotbaliÅŸtii sau baschetbaliÅŸtii se aleg tot timpul cu fata :D. Până la urmă, să faci sport, să faci parte dintr-o echipă, e un privilegiu. Eu sunt foarte mândru de mine că am tras de sport cât am putut pe vremea când nu eram gras ÅŸi puturos ÅŸi acu îmi fac în fiecare zi autocritica pentru faptul că nu trag mai tare de mine să îmi găsesc timp de un baschet sau de un bazin.
Dar deh, unii apreciază ÅŸi tânjesc după asta, alții doar îÅŸi bat joc. De sport, de ei, de spectatori ÅŸi de spectacolul din teren. Iar ultimele două zile au fost pline de exemple de genul ăsta. Oameni care nu au ce căuta pe un teren de sport. Care merită să ia locul animalelor la ZOO ÅŸi să le lase să se bucure de libertate. Că de arătat ar avea ce să ne arate. „Sibianul” Bryan Matthews, primul specimen din rasa nemernic de teren. âl aveți aici în plină desfăÅŸurare. Åži încep cu el, pentru că reprezintă echipa noastră, a Sibiului, o echipă care până la venirea americanilor a fost tot timpul una dintre cele mai fair-play echipe de baschet din țară. Dar de când au venit profesioniÅŸtii baschetbaliÅŸtii de peste Ocean s-a remarcat mai degrabă la ÅŸtirile de la ora 5 decât la baschet. Tot în acelaÅŸi meci, ascunsă de realizatorii Telesport dar nu mai puțin sancționabilă, măcar din punct de vedere moral, un cot în gura lui Octavian Calotă venit de la Branko Cuic, nesimțitul conducător de joc al Clujului. Alt imbecil care mai bine ÅŸi-ar căuta de lucru pe o vidanjă. Mai târziu, faultul ordinar al lui Lovin în Steaua – CFR ca să încheiem cu cea mai bună dovadă a celor spuse mai sus, faultul făcut de Fred în ultimul meci al echipei Real Madrid.

Un fault ca acesta ar trebui sancționat de lege. Dacă s-ar petrece aÅŸa ceva pe stradă, autorul ar fi arestat pentru lovire ÅŸi s-ar alege cu dosar penal. De ce pe terenul de sport să fie altfel? Fapta e aceeaÅŸi. Mi-ar plăcea să văd sancțiuni legale pentru asemenea violențe, nu doar suspendări. Pentru că alea vin, trec, el salariul îl ia, iar data viitoare va face la fel.

2 Comments