Incep Zilele Arhitecturii

Io-s atehnic. Toată lumea știe asta despre mine. Tot ce înseamnă științe reale (ez in non-umane) trec pe lângă mine ca fulgerul. Aici intră matematici, fizici, chimii (o, daaaa, chimia lu mnezo), desen ș-alte chestii în care tre să-ți coordonezi mintea cu deștele pentru un rezultat care să nu echivaleze cu o corigență. Singura mea baftă a fost că în liceu profa de chimie mă iubea, altfel rămâneam corigent și la chimie pe lângă mate și fizică. Prin urmare, tot ce implică cifre, calcule nu se lipește de mine nicicum. Tot pe-acolo e și arhitectura, care-i un fel de combinație între geometrie, desen, matematică și imaginație (iar io o posed doar pe ultima). Dar tocmai pentru că am imaginație susțin proiectul Zilele Arhitecturii din răsputeri. Pentru că e foarte important pentru Sibiu, ca oraș în plină dezvoltare.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Arhitecturii, arhitecții sibieni propun un concurs de arhitectură pentru ceea ce va urma să fie cea mai impozantă nouă clădire a orașului.

Centrul de conferințe din zona Teatrului ar urma să găzduiască mai multe săli de conferință, spații expoziționale, dar, în același timp, și sălile de spectacol ale Teatrului Radu Stanca. Vehiculată din ce în ce mai des în ultima perioadă, construirea acestui centru începe să prindă contur. Primul pas, propus de filiala sibiană a Ordinului Arhitecților din România, împreună cu Fundația Heritas, un concurs de arhitectură care să decidă cea mai potrivită și mai atractivă formă a noii clădiri ce va domina intrarea în centrul istoric al orașului. „Concursul de arhitectură se adresează acelor investitori publici și privați care doresc să obțină soluții arhitecturale creative ÅŸi de calitate pentru proiectele lor. Centrul istoric al Sibiului reprezintă o zonă de dezvoltare urbană bine definită, astfel încât toate intervențiile viitoare trebuie să țină cont de ea”, spune Gabriel Roșca, președintele filialei Sibiu-Vâlcea a OAR.
Primele discuții legate de această nouă idee vor avea loc în cadrul Zilelor Arhitecturii, eveniment ce va avea loc la Sibiu săptămâna viitoare, inițiat de OAR filiala Sibiu-Vâlcea și Fundația Heritas, în cadrul unui proiect finanțat parțial prin Timbrul de Arhitectură și susținut de Ambient ca sponsor principal. Zilele Arhitecturii vor găzdui un simpozion dedicat temei „concursuri de arhitectură”, simpozion în cadrul căruia se va pune în discuție oportunitatea unui concurs pentru acest nou centru de conferințe. „ân ultimul timp s-a reluat tot mai frecvent discuția despre amplasarea unei construcții pe terenul fostei Fabrici de bere ÅŸi pe cel al Cazărmii 90. ân actualul Plan Urbanistic General al Sibiului, în vigoare din aprilie 2011 este prevăzută construirea unui Centru de Congrese, Conferințe și Spectacole. Având în vedere aceste intenții, precum ÅŸi posibilitatea organizării unui concurs de arhitectură, simpozionul are menirea de a continua dezbaterile de specialitate dintre arhitecți, autorități ÅŸi părțile interesate”, mai spune Gabriel Roșca. Simpozionul va fi susținut de conferențiari internaționali, reprezentanți ai administrației locale precum și arhitecți cu experiență în organizarea și implementarea unor asemenea concursuri. „Ideea acestui proiect a pornit din dorința de a promova arhitectura potrivită pentru un oraș ca Sibiul. Ne imaginăm o clădire cu totul și cu totul specială, care să devină un obiectiv turistic de sine stătător, cum sunt Centrul de Conferințe din Lucerna sau Casa de Cultură din Porto, de exemplu. ântregul areal aflat la sud-vestul centrului istoric joacă și va juca în continuare un rol cheie în evoluția orașului”, spune Michael Engel, directorul Fundației Heritas. Simpozionul „Concursuri de arhitectură pentru centre sau cartiere istorice – abordare contemporană a provocărilor de actualitate“ va avea loc miercuri, 5 octombrie, între orele 10 și 16, la Centrul Cultural Habitus din Piața Mică.

Din comunicatul de presă al evenimentului. Dap, scris de mine, că mă pricep și io la ceva 😛