Se aude fas-ul pana la Sibiu

În Piața Mare, în colțul cu bulevardul Bălcescu, există un apartament la care bălesc de când m-am mutat în Sibiu. Cred că e cel mai frumos apartament din Sibiu. Într-o casă veche, cu geamuri mari și camere înalte și cu cel mai elegant balcon pe care l-am văzut eu în orașul ăsta. Dacă îmi doresc să mă mut altundeva, păi ăsta e singurul loc în care m-aș muta. Să ies dimineață la cafea pe balcon, să văd Turnul Sfatului și cum se trezește la viață Piața Mare. Și, să am bilet VIP la toate evenimentele care se petrec săptămână de săptămână sub balconul ăsta. Dacă ar fi al meu apartamentul ăsta pe cuvânt că aș scoate la închiriat balconul. Nu ai vedere mai bună spre Piața Mare.

Probabil oi fi eu, obișnuit cu atât de multe evenimente. Sunt aproape 200 în Sibiu pe parcursul unui an și vreo 50, dacă nu și mai bine, se desfășoară în plin centrul orașului. De la Turul Ciclist la Artmania, TIFF, Cântecele Munților, festival de operă, concerte peste concerte, știți, n-are sens să vă mai spun câte se petrec în Piața Mare. Deși mi-aș dori să fiu unul, îmi dau seama că mulți dintre rezidenții din zona centrală probabil sunt exasperați ca în fiecare weekend să se petreacă câte un eveniment sub geamurile lor. Dar într-un an întreg n-am auzit în Sibiu atâtea smiorcăieli și lamentări de căcat câte am văzut pe Facebook în patru zile la Cluj.

Dragi clujeni, sunteți retardați. Aveți atâtea beșini în cap de nu-mi dau seama cum încă nu v-ați cerut autonomia după bunul exemplu al vecinilor voștri maghiari. O țară întreagă vă invidiază că aveți la botul calului cele mai mișto festivaluri din România și voi vă smiorcăiți ca niște pizde isterice. Că, vezi Doamne, nu puteți să vă odihniți în tihnă patru zile pe an. Că vă deranjează ba artificiile de la trei dimineața, ba ritmurile lui Van Buuren, ba gunoaiele pe care le lasă în urmă jegoșii care au venit să își cheltuiască banii în orașul vostru, ba aglomerația din trafic, ba coada de la Donuterie. Mă mir că nu comentați că trebuie să împărțiți aerul vostru rarefiat cu alți 50.000 de oameni. Asta în loc să vă mândriți și să vă bucurați. Vă spun cu mâna pe inimă că nu meritați ce vi se întâmplă. Ce ați merita ar fi să se care toți studenții clujeni din oraș, împreună cu ei atmosfera și evenimentele care se crează pentru ei. Să rămâneți singuri singurei, cu beșinile voastre din cap și cu aroganța voastră ieșită din comun. Să vă puteți plimba liniștiți prin parcuri când vi se năzare vouă, nu doar 361 de zile pe an. Dormiți în pace. Sau poate vreți să mai vedeți o fotografie.

11811439_419180228284172_7458359269570497684_n

38 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *