Cum reglezi legăturile la schiuri

Că nu toată lumea îÅŸi ia schiuri noi din magazin, să le primeÅŸti gata reglate, puțulite ÅŸi curate ca lacrima. Mai ales pentru începători, nu merită să dați banii pe schiuri noi. âncepătorii nu sunt suficient de experimentați încât să manevreze niÅŸte schiuri care alunecă beton. Primul an de schi, am schiat cu împrumuturi. Mi-am cumpărat doar clăparii ÅŸi asta ar fi bine să faceți toți cei care vă apucați de schi. Căutați bine o pereche de clăpari. Luați cu o jumătate de număr mai mare ÅŸi strângeți din legături. Nu vă luați clăparii ficÅŸi, că o să fie nasol la mers. Åži, în general, mergi destul de mult cu clăparii în picioare: de la maÅŸină la pârtie, de la pârtie la vin fiert, de la vin la pârtie, de la pârtie la papa, mergi ceva… deci ia-i un pic mai mari, să te simți confortabil în ei.

Schiuri second se găsesc pe toate gardurile. ân târg, în general găsiți pe toate gusturile. Åži ascuțite, ÅŸi carvuri, ÅŸi mai vechi ÅŸi mai noi, depinde de noroc. Primele schiuri care mi le-am cumpărat au costat 50 de lei. Următoarele 500. Deci începeți cu schiuri din târg. ân general, cei care le vând n-au habar de schiat ci o fac doar ca pe o afacere. Puțin probabil să primiți sfaturi utile de la vânzătorul din târg. Åži cu siguranță n-o să le găsiți gata reglate.

Legătura de schiuri are două sau trei puncte de reglaj. ân primul rând, legați distanța labei piciorului clăparului. Clăparul nu trebuie să intre greu, dar nici prea uÅŸor pentru că riscați să rămâneți fără schiuri pe la mijlocul pârtiei. Apoi, în funcție de cât de noi sunt legăturile, aveți unul sau două puncte pentru reglarea greutății schiorului. Azi am reglat schiurile lui Traian, care au un singur punct de reglaj pentru greutate. Magazinele specializate au un tabel cât o zi de post cu aceste reglaje: în funcție de înălțime, greutate, ce-ai mâncat azi dimineață ÅŸi cum îl cheamă pe veriÅŸorul tău primar. Varianta mai simplă a reglajelor e următoarea. Fiecare gradație a legăturii corespondează cu o cifră. ân general sunt de la 2 la 9. Reglajul după greutate se face în felul următor: 50 de kilograme, gradația 5. 60 de kilograme, gradația 6. Asta în cazul în care sunteți de nivel mediu către bine. Dacă sunteți începător, scădeți câte un punct pentru fiecare 10 kilograme. Adică, 50 de kilograme, gradația 4, 60 de kilograme, gradația 5, s.a.m.d. Reglarea se face prin învârtirea unui ÅŸurub care este amplasat în capătul dinspre vârf al legăturii. La fel, pentru reglarea distanței între cele două capete ale legăturii, folosiți fie ÅŸurubul din capătul dinspre coadă fie tija. Tija se ridică cu o ÅŸurubelniță iar legătura se forțează până întră în noua ogaÅŸă. Åžurubul se învârte ÅŸi urcă automat legătura.

schiu 1 by you.Reglarea distanței dintre legături în funcție de mărimea clăparilor

 

 

 

 

 


schiu 2 by you.ânvârtiți ÅŸurubul cel mai apropiat de talpa schiului pentru reglarea lungimii dintre cele două corpuri ale legăturii

 

 

 

 

 

 

 

schiu 3 by you.ânvârtiți ÅŸurubul până când liniuța albă ajunge în dreptul gradației dorite

8 Comments