Ultimul dar nu cel din urma – Lajos BRILINSKI

L-am păstrat mai la urmă din motive ce sper că nu e cazul să vi le explic. Dar pe care mi le explic cu greu mie. Luând în calcul infima posibilitate că există ÅŸansa de 1 la un milion să fim ceva rude, asta ar însemna că pe undeva există ÅŸi un strop de sânge de ungur. Prin urmare, o mică parte din lumea mea miÅŸtocărească, aia în care iau în balon olteni, moldoveni, unguri ÅŸi restul de cele, se cam năruieÅŸte. So, ultimul mare sibian de pe lista mea, domnul Lajos Brilinski. Observați că lipsesc Y-urile. Deci nu-i de-al meu până la urmă 😀

228_bigA fost reprezentant al ordinului franciscan, ce la 1864 îÅŸi va deschide un nou lăcaÅŸ în Sibiu, de această dată în cartierul iosefin. El a lucrat astfel cu călugărițele franciscane, acestea încurajându-l ÅŸi susținându-l în activitatea sa din Sibiu.
Foarte multe informații nu se cunosc, dar ÅŸtim că nu este născut în Sibiu ÅŸi nici educația nu ÅŸi-a definitivat-o în oraÅŸul nostru.
Inaugurarea acestei mânăstiri se va face în 1 mai 1864 într-un cadru festiv. Cu tinpul aici se va organiza un seminar catolic înființat de acesta. Astăzi vechiul seminar catolic este împărțit în două licee, Liceul „Noica” vechiu Sanitar ÅŸi Liceul „Textil”, ambele situate pe strada Dealului.

5 Comments