Suntem? Chiar suntem?
|Un număr important de oameni, și nu tăntălăi și bătuți în cap, oameni citavi, inteligenți împărtășesc ideile primului ministru și ale ministrului de Externe referitoare la intrarea României în spațiul Schengen. Adică rățoiala copilărească pe care o regăsești în orice manual de diplomație la capitolul „așa nu”.
„Care este concluzia? Dacă noi nu vom obține o decizie corectă, legitimă, înseamnă faptul că acest proces bazat pe niÅŸte criterii de vechime, pe un Tratat European, nu mai este credibil. Nu mai este credibil, nu mai sunt interesat să fac parte din acest proces. Åži e bine de reținut. AÅŸa cum am trăit fără Schengen, putem să trăim în continuare. Prezentăm, scoatem paÅŸaportul, companiile, inclusiv cele occidentale, vor pierde bani ÅŸi dacă UE va dori la un moment dat, sau cei care se opun, să invite România, să o facă” – Titus Corlățean, ministru de Externe, pe 1 martie 2013, pentru presa românească.
„Noi facem lobby ÅŸi sunt convins că anul viitor vom fi deja parte a zonei Schengen, mai precis după planul Franței ÅŸi Germaniei, într-o primă fază se va începe cu frontierele maritime ÅŸi aeriene. Până la sfârÅŸitul anului viitor vom avea cu siguranță o decizie ÅŸi pentru frontierele terestre”, Titus Corlățean, ministru de Externe, pe 4 martie, pentru presa străină
Trecând peste „vineri nu vroiam dar luni facem lobby”, ceea ce mi se pare o inconsecvență penibilă, sunt sincer șocat de aroganța pe care o manifestă actuala putere. Față de parteneri, de statele membre ale UE și, cel mai important, față de popor.
EU sunt poporul. Si EU stiu ce e bine pentru mine. Si pe MINE nu m-a intrebat nimeni nimic inainte ca labagiul ala sinistru ce pozeaza in ministru de externe sa iasa ca un bitang lasat fara minge in fata blocului si sa se ratoiasca la prietenii lui de joaca. Gargara politica ma lasa rece. Ce ma intereseaza pe mine sunt deciziile care se iau de catre o mana la labagii sinistri trecand peste voia poporului. Sau, reformulat, fara ca macar sa aiba vreo idee ce isi doreste poporul. Daca veneau cu un sondaj in care sa spuna ca cei 7 milioane de cretini care i-au votat nu vor in Schengen taceam din gura si inghiteam democratic. Cum n-au cifre in spate, singura mea concluzie e ca sunt niste labagii sinistri. Care isi bat joc de MINE. -Â Brylu, pe Facebook, într-o discuție creată pe marginea acestui articol.
Sabin, prieten bun de-al meu, are un punct de vedere. Pe care nu îl împărtășesc.
da e absolut normal sa te injoseasca cum vor ei? unde e demnitatea noastra ca popor?! stiti ca Romania a indeplinit toate criteriile de intrare in Schengen si totusi suntem tratati ca niste sobolani si refuzati peste tot unde ne ducem..ma pis pe schengenul lor nu v-ati saturat sa va milogiti pe la portile europei si sa mancati firmiturile de la masa bogatilor? sa cumparati rebuturile germaniei, frantei, angliei etc si sa dam bogatiile tarii si sa ne indatoram tara la fondurile lor de rahat?! Romania trebuie sa se vindece din interior nu avem nevoie de straini noi trebuie sa ne schimbam mentalitatea si sa nu mai plecam capul in fata europei!
Pot să fiu de acord sau cel puțin să particip într-o discuție legată de toate punctele atinse în acest comentariu. Fraza bolduită m-a intrigat, însă
Dintr-o data, s-a trezit nationalismul in noi. Mergeti la Sarmisegetusa Regia sa vedeti cum are tara grija de istorie, de neam si de natiune si dupa aia mai vorbim despre cat de „demni” suntem noi ca popor. Suntem niste luzeri, niste infatuati, care pana nu o sa ne vedem lungul nasului n-o sa reusim nimic. Prima parte din a rezolva o problema e sa recunosti ca ai o problema. – citat tot din mine 😀
Unde a fost demnitatea noastră ca popor în al doilea război mondial? Unde a fost demnitatea noastră ca popor în cei 50 de ani petrecuți sub comunism? Unde a fost demnitatea noastră ca popor când am acceptat minerii lui Iliescu, incompetența CDR, jaful făcut de Năstase, aroganța guvernării Băsescu și unde e demnitatea noastră ca popor acum? Când ne „bucurăm” de cea mai proastă reprezentare externă din ultimii 23 de ani? De cele mai tâmpite soluții fiscale posibile? Mentalitatea noastra e să înghițim. Cât de mult putem, până dă pe afară. Și abia atunci să deschidem gura. Demnitatea acestui popor o vezi cel mai bine răsfoind filele de istorie. Demni am fost când Decebal și-a luat gâtul ca să nu îl prindă romanii viu. Atunci am fost demni.
Și un P.S. să îi fut în dinți pe engleji.
Ideea nu e asta. Cand am vrut sa intram ca tara in spatiul Schengen, ni s`au dat o serie de reguli, reguli pe care Romania le`a indeplinit inca din 2011. Dupa ce am indeplinit conditiile lor, astia s`au trezit deodata ca frate, sunteti o natie de corupti, la voi a avut loc o tentativa de lovitura de stat (una dintre cele mai mari imbecilitati pe care mi`a fost dat sa aud) si ca nu sunteti demni de incredere in a ne proteja granitele externe ale Schengen`ului. Romanii nu s`au schimbat de cand ni s`au impus acele conditii. La fel eram si atunci si ar fi trebuit sa ne spuna de atunci ca nu suntem inca de`ajuns de buni pentru Schengen si ca trebuie sa mai asteptam pana vor crede ei de cuviinta ca putem oferi siguranta. Daca ei schimba regulile in timpul jocului, chiar ar trebui sa ne dam pantalonii jos si sa ne aplecam?!
Nu stiu de ce nu poti trai tu fara sa fii in spatiul Schengen, dar pe mine unul nu ma deranjeaza sa prezint la granita cartea de identitate sau pasaportul. Si daca e sa o luam si pe cealalta parte, coruptia la noi nu este cu mult mai mare decat in alte state europene. Pare ca e la cote uriase, pentru ca suntem o natie de scandalagii si cum apare o chestie in tara, partidul din opozitie (oricare ar fi el) fuge repede in PE si urla din toti rarunchii ca ceilalti sunt corupti, ca au facut nu stiu ce. Ce se intampla la noi, se intampla si la ei, doar ca ei si le rezolva in tara si de aici si imaginea ca suntem corupti pana in maduva oaselor.
Problema mea nu e ca vom fi sau nu vom fi in Schengen. Citeste textul. Problema mea e cu slaba pregatire a oamenilor care ocupa inalte demnitati. Cu un ministru de Externe care reactioneaza penibil. Cu oameni care ajung atat de indoctrinati incat deschid discutii despre mentalitati si demnitate. Cu alti oameni, ca si tine, de altfel, care cred ca principiul „da, dar si la ei e la fel” are vreo valoare. N-are! Pita si cutitul sunt pe masa lor. Vrem, jucam dupa regulile pe care le respecta toata lumea. Nici pe mine nu ma deranjeaza sa prezint acte la iesirea din tara. Dar ma deranjeaza cand conationalii mei refuza sa vada ca toate argumentele strainatatii stau in picioare. SUNTEM o tara corupta. SUNTEM o tara in care regulile jocului se schimba in timpul lui. Primul lucru facut de noua guvernare a fost sa schimbe Avocatul Poporului. Si-au sacrificat succesul la referendum pentru ca au vazut cat de departe au mers si au realizat ce inseamna aia. N-a fost o tentativa de lovitura de stat. Dar n-a fost nici foarte departe. Aderarea in Schengen inseamna mai mult decat 1 miliard de euro investiti in camere cu infrarosu la granite. Inseamna incredere in oamenii carora le deschizi usa. Si explica-mi tu mie de ce vreun alt stat european ar avea incredere in noi.
Nu as avea. Asa cum am scris si eu la un moment dat intr`un post de`al, daca as fi neamt, eu nu as lasa romanii sa intre in tara mea neverificati. Ce e deranjant e faptul ca atunci cand ne`au impus niste conditii, stiau ca suntem o tara „corupta” si nu au spus ca intrarea in Schengen depinde si de raportul JAI. Au marjat pe partea tehnica si chiar ni s`a recomandat o firma pentru securizarea granitelor, firma care dealtfel a si castigat licitatiile.
Sigur ca putem critica prestatia guvernantilor si faptul ca ce zic azi, retracteaza maine. Totusi consider ca ar trebui sa incetam a ne mai fi frica sa ridicam vocea, atunci cand situatia o cere. La momentul asta intrarea in Schengen chiar nu e o necesitate si consider ca in chestiunea asta, MAE isi putea mentine coloana vertebrala si sa ramana pe pozitie: nu avem nevoie de Schengen. Si hai sa fim sinceri. In multe tari UE exista frica de romani, iar opozitia partidelor fata de intrarea romanilor in Schengen mai aduce niste voturi consistente ca numar in respectivele tari.
Eu spun ca nu suntem cu mult mai corupti decat sunt ei. Si vamesii lor primesc spaga cand iti gasesc o sticla de tuica in bagaje, sau un salam de Sibiu, si la ei politia primeste spaga si la ei politicienii iau spaga mascata sub forma de „lobby” si la ei justitia da decizii controversate.
Putem da ca exemple Sicilia in Italia, sau Corsica in Franta, unde politia nu se baga decat daca guvernantii mai trebuie sa castige niste imagine pozitiva.
Sigur, este o gramada de treaba de facut in tara si poate daca incepem si noi in sfarsit sa avem o sira a spinarii ceva mai infipta, lucrurile vor incepe sa se miste. Daca`l vezi pe ala de sus ca nu se mai apleaca si le spune in fata oful, poate incepe si omul de rand sa zica: uite frate, ala s`a tinut pe pozitie. Si zic poate ca in momentul cand vede un burtos ca`si parcheaza masina aiurea, suna la 112 si politia va fi nevoita sa vina si sa`i dea aluia o amenda si tot asa. Din lucruri marunte se pot schimba lucruri mari in bine.
Sunt perfect de acord ca trebuie sa ridicam vocea. Dar nu asa. Pentru ca asa, pe langa toate celelalte defecte ale noastre, mai parem si prosti. Si da, e o nedreptate. Dar e comisa doar pentru ca ei, la momentul acela, credeau ca lucrurile se vor indrepta fiind pe o panta ascendenta. Au venit astia, au dat ceasul inapoi 10 ani si pula Schengen, scuzati expresia.
@brylu:
Coruptia in Romania este moderata pe plan mondial, dar mare pe plan european: http://cpi.transparency.org/cpi2012/results/ Ce cistiga Romania daca ajunge in spatiu Schengen, si ce pierde daca ramine afara? La prima vedere nu este Schengen asa de important, la a doua vedere este forate important: ajungind in Schengen Romania devine o tara europeana „normala”!
@brylu: mai „parem prosti?”ma bine ca o curva?(fug un pic si ma imipedic?) fa un pas inapoi si vezi imaginea de ansamblu…mai leaga si ceva istorie+isstorie contemporana si poate atunci e ok sa vb
@ciupa: ar trebui sa fie materie la universitati coruptia din Romania
Chiar o fi adevărată legenda cu Decebal? Că am unele îndoieli!…