Patinatorii sibieni se antreneaza prin gropi

Plini de julituri, loviți în genunchi, în coate, cu bărbiile tumefiate, tinerii patinatori sibieni strâng din dinți ÅŸi se antrenează în continuare pe terenul din spatele bazinului Olimpia. Condiții 0, rezultate de nota 9.95.

patinajPatinatorii sibieni sunt printre cei mai temuți din țară. La competiție strânsă cu oraÅŸul PloieÅŸti, sibienii sunt tot timpul prezenți pe podiumurile concursurilor din țară, dar ÅŸi din străinătate. O utopie, dacă petreci cu ei câteva ore. âmpărțiți pe grupe de vârstă, micuții se antrenează aproape în fiecare zi pe terenul din spatele bazinului Olimpia. Despre condiții, n-are niciun sens să vorbim. Sibiul nu are încă o cultură sportivă ca să înțeleagă importanța sportului. „România prin ce a ajuns cunoscută în lume? Prin sport ÅŸi cultură, nu prin altceva”, spune Ion Armenciu, unul dintre cei doi antrenori ai patinatorilor sibieni.

Patinatorii sibieni participă ÅŸi la competiții de role ÅŸi la cele de patinaj pe gheață. DeÅŸi de nouă ani de zile nu au la dispoziție un patinoar unde să se poată antrena, unde să poată deprinde tainele patinajului. Se antrenează mai mult pe role ÅŸi aÅŸteaptă ca aerul de munte un cantonament în străinătate, unde să simtă gustul gheții. Patinoarul din parcul Subarini a fost abandonat în urmă cu mulți ani ÅŸi de atunci este doar o ruină. Dar nici antrenamentul pe role pe terenul Olimpia nu e o soluție. Pista pe care tinerii aleargă în fiecare zi e plină de gropi. Chiar în partea de la intrare, niÅŸte deÅŸtepți au intrat cu un utilaj cu ÅŸenile. Evident, vroiau să verifice un teren pentru te miri ce cartier rezidențial. Urmele sunt adânc întipărite în asfalt. Crimă curată pentru un patinator care le ia în viteză. Ceva mai încolo, fisurile transformă pista într-o adevărată cursă de offroad. Iar copiii au la ce să fie atenți în loc să fie tot timpul cu ochii în pământ în căutarea următoare capcane. „Mai mergem ÅŸi ne antrenăm pe pista de bicicliÅŸti, pe linia dreaptă, unde asfaltul e bun. ânsă acolo putem face doar exerciții în linie dreaptă, nu ÅŸi de turnantă, unde e tot secretul”, spune Cristina Andrei.

ân ciuda condițiilor de pregătire extrem de precare, tinerii patinatori sibieni au niÅŸte rezultate excepționale. Titluri de campion, recorduri peste recorduri. La campionatele naționale care încep la Târgu MureÅŸ, săptămâna viitoare, cei doi antrenori nu concep să se întoarcă la Sibiu fără 28 de medalii. 28! ân condițiile în care copiii se antrenează prin gropi ÅŸi cu niÅŸte sacrificii enorme. Un echipament profesionist costă în jur de 1500 de euro. Din cauza asfaltului jalnic, copiii schimbă la două-trei săptămâni un set de roți pentru role. „Aici facem doar strictul necesar, fie pe teren, fie pe aleile din parc. Dar încercăm să mergem cât mai des în alte oraÅŸe sau în cantonamente în străinătate. Din fericire, Primăria ne mai ajută financiar. ân rest, n-avem niciun fel de alt ajutor”, mai spune Ion Armenciu. 4 dintre patinatorii sibieni sunt deja în lotul de juniori ÅŸi alți patru în lotul de perspectivă.

După ce au văzut pistele din străinătate, micuții înțeleg foarte bine cât de înapoiată e țara în care au ales să facă un sport de performanță. Se blindează cât pot de bine, cu cotiere, cu genunchiere ÅŸi încearcă să fie cât de atenți se poate la pericolele din pistă. Cad, se julesc, le curge sângele, plâng de durere dar se ridică ÅŸi continuă. Dovadă că inima e totul când vine vorba de sport.

4 Comments