Noua presa, cuvinte goale

O gaÅŸcă de jurnaliÅŸti, din peste 20 de asociații ÅŸi instituții media s-au reunit într-o gigantă ÅŸedință de lucru ca să ne stabilească nouă, ziariÅŸtilor de gazetă care este, noul cod deontologic. Mai pe scurt spus, multă vorbărie pentru nimic.
ân mod normal, codul deontologic ar trebui să fie Biblia oricărui ziarist care se respectă. ân realitate, codul este o poveste de adormit copiii. Să vă explic de ce.
Jurnalistul are dreptul de a fi informat, la angajare, asupra politicii editoriale a instituției mass media.
Adică. Să i se spună de la început dacă trebuie să fută PSD-ul, PD-L-ul, pe Băsescu sau pe Băsescu. Åži dacă e de acord, după aia să nu se schimbe direcția erecției spre altă direcție, nu?
Jurnalistul are dreptul de a se opune cenzurii de orice fel
El are libertatea de a refuza orice demers jurnalistic împotriva principiilor eticii jurnalistice sau a propriilor convingeri

ân primul rând. Jurnalistul nu are niciun drept. La fel cum nu au nici sudorii, lăcătuÅŸii, confecționerele sau gunoierii. Ca orice alt român cu un loc de muncă (încă) jurnalistul este un simplu salariat. Degeaba ne amăgim noi că suntem o categorie mai presus de restul pulimii ÅŸi că avem drepturi. Avem un căcat. Orice jurnalist e la cheremul patronului, care poate dispune de el la fel ca de oricare angajat.
Implicarea jurnalistului în orice negocieri privind vânzarea de spațiu publicitar sau atragerea de sponsorizări este interzisă. Jurnalistului îi este interzis să fie informator sau ofițer acoperit al unui serviciu secret.
Că dacă nu, ce? Vine Clubul Român de Presă ÅŸi îi ia ziaristului boii de la bicicletă?
Jurnalistul trebuie să depună anual o declarație de interese la conducerea instituțiilor mass-media la care este angajat sau cu care colaborează Sez who? Din nou, aceeaÅŸi mândrie de castă. Åži noi suntem la fel de meseriaÅŸi ca ÅŸi politicienii. Da, suntem. La fel de d-an pulea.
Jurnalistul nu va accepta cadouri în bani, în natură sau orice alte avantaje care îi sunt oferite pentru influențarea actului jurnalistic. Se permite acceptarea de materiale promoționale sau a altor obiecte cu valoare simbolica. Adică, pas la bani, liber la friptureală. Sunteți liberi să vă înfundați ghearele în creveții ÅŸi eclerele de la diferite evenimente. Da nu cumva să puneți mâna pe vreun bănuț. Na, na… bătăiță la funduleț.
Jurnalistul este dator să respecte dreptul la viața privată ÅŸi demnitatea persoanelor (inclusiv aspectele care țin de familie, domiciliu ÅŸi corespondență). Adică Libertatea, Click ÅŸi Cancan ar trebui să închidă ÅŸandramaua, nu?
Jurnalistul este dator să respecte prezumția de nevinovătie, astfel încât nici un individ nu va fi prezentat drept făptuitor până când o instanță juridică nu se va fi pronunțat, printr-o decizie definitivă ÅŸi irevocabilă. Aici ar cam trebui să închidem toți ÅŸandramaua.
Utilizarea tehnicilor speciale de investigație trebuie să fie menționată explicit în momentul publicării informațiilor. Permiteți să raportez. Am folosit un aparat Nikon D60, cu obiectiv 18-70, un reportofon Samsung pe bandă, agendă A5 primită cadou la ceva sindrofie baÅŸca un pix cu mină albastră, achiziționat legal din rețeaua magazinelor Diverta.
Hai să lăsăm baÅŸca deoparte. Românul nu funcționează normal decât în condiții de frică. Coerciția este mama învățăturii ÅŸi aÅŸa a fost dintotdeauna. Å¢ara asta e într-un căcat gigant pentru că nimeni nu se mai teme de nimic. Poliția ÅŸi Justiția sunt glume proaste la îndemâna oricărui cocalar cu peste 50 de euro în buzunar. Nu poți impune un asemenea Cod ÅŸi să te aÅŸtepți ca el să funcționeze. Vrei să țină, pune sancțiuni. Dacă jurnalistul tot se bucură de un statut social care necesită un cod jurnalistic, arde-l. âncalci vreo regulă, pierzi statutul. AÅŸa, e doar vorbărie goală ÅŸi speranțe că vreunul dintre fraierii care încă mai practică sportul cu pixul prin țara asta vor ține cont de el. Explicați-le asta ziariÅŸtilor concediați de la Cotidianul, celor 200 care urmează de la Jurnalul Național, tuturor ziariÅŸtilor de provincie care au rămas pe drumuri pentru că s-au închis gazetele. Spuneți-le ÅŸi lor poveÅŸtile astea cu prințese ÅŸi balauri, că poate vă cred. NOT!

2 Comments