RevoluÅ£ionari din toate Å£ările. StaÅ£i acasă

N-am o problemă cu cei care ies pe stradă să sprijine „revoluția” din Moldova. Chiar n-am. E treaba lor, credința lor, dorința lor.

Dar mi se pare că se uită un aspect ÅŸi unul foarte important în această solidaritate româno-moldoveană. Ei nu sunt frații noÅŸtri. Nu pentru că n-ar fi istoric, moral ÅŸi regional. Ci pentru că ei nu vor să fie frații noÅŸtri. Cât de clare au fost rezultatele referendumului din 1994 când realipirea de România stătea doar la mâna lor. Trebuiau să voteze DA atunci. Dar au votat NU. Marea majoritate a moldovenilor. Au redenumit limba română pe care o vorbesc cu accent în limba moldovenească. Leul l-au numit moldovenesc. România le-a fost mai degrabă adversar decât frate de-a lungul întregii sale istorii politice de la dezlipirea de Muma Rusie. Deci, în ciuda faptului că am supt de la aceeaÅŸi țâță acu ceva zeci de ani buni, acum, ei nu sunt frații mei. Repet, vorbim de majoritatea moldovenilor. Că sunt mulți cei care ar vrea să revină alături de România. Dar nu sunt cei mai mulți. Ori, ține de logică să îți dai seama că majoritatea conduce într-un asemenea aspect.

Pragmatic vorbind, Republica Moldova este, în acest moment, cel mai sărac stat din Europa. Cu cel mai mic PIB pe cap de locuitor. De ce aÅŸ vrea eu să lipesc României o gaură neagră? N-am destule probleme cu județul meu, cu ÅŸomajul meu, cu gropile mele? Să le mai întrețin ÅŸi pe ale lor? Eu, unul, nu vreau. Åži nu din lipsă de patriotism, pe care l-am explicat mai sus, cred că suficient de bine. Dacă ar vrea, da. AÅŸ fi de acord să ies în stradă, să susțin/scandez/etc. Dar asta n-o să se întâmple niciodată. Decât, poate, în momentul în care „revoluționarii” îÅŸi vor da seama că n-au nicio ÅŸansă singuri. Åži atunci se vor îndrepta spre români ÅŸi România. Iar voi, românii care ați ieÅŸit în stradă, veți fi exemplul perfect pentru regimul moldovean. Da, România e în spate. Priviți.

ân al treilea rând, revoluția din Moldova e o băÅŸină. Aveți motive nenumărate explicate de oameni care judecă de unii singuri, nu ca turmă. N-au un lider. N-au o strategie. N-au nimic organizat in afara unei gloate de tineri inimoÅŸi, nimic de zis, dar care ÅŸi-o vor lua în barbă rău. Voronin deja le arată pisica. Arestează, pune poliția pe ei. Revoluția română a decurs rapid. TimiÅŸoara a dat startul, BucureÅŸtiul a încheiat ce a început TimiÅŸoara. Să nu uităm că CeauÅŸescu era plecat din țară. A venit în 20, în 21 au izbucnit luptele în BucureÅŸti, în 25 CeauÅŸescu era mort ÅŸi îngropat. Revoluție organizată ca la carte. Tinerii moldoveni ÅŸi-o vor lua în barbă ÅŸi îmi pare rău de ei. Inima nu e suficientă într-o revoluție.

12 Comments