Ilie Beu

iliebeu2009_11_26_0_2_sibiul-in-anul-evenimentelor-decisive-1918_95679S-a născut în 1864 în Apoldu de Jos. A studiat la Sibiu, apoi la Viena ÅŸi Graz, specializându-se în medicină ÅŸi jurnalistică. Doctoratul îl obține la Graz. După studii revine la Sibiu, fiind numit medic la SăliÅŸte.
Se mută la Sibiu, ca medic al seminarului teologic. A fost unul dintre membrii ASTRA. Din calitatea sa va fi unul dintre principalii colaboratori la redactarea „Enciclopediei Române”.
Se va ocupa în special de igiena populației, publicând o serie de lucrări destinate spre aplicare de către cetățenii localităților din Transilvania. A condus de asemenea o serie de campanii de igienizare în satele ÅŸi oraÅŸele româneÅŸti. După Unire, activitatea sa va continua extinzându-se mai ales asupra întregii Transilvaniei. El va fi ales senator de Sibiu din partea Partidului Poporului, partidul lui Averescu.
Pe lângă activitatea sa medicală, el va conduce Banca Albina, acum integrată sistemului financiar românesc, el preluând-o în urma unei grave situații financiare cauzată de criza generalizată din fostul Imperiu Austro – Ungar. Moare în 1947, fiind înmormântat la Sibiu.