Drepturi de autor prost intelese

România nu are nici legislația și nici respectul proprietății intelectuale. La naiba, cu un prim-ministru plagiator dovedit la ce te-ai putea aștepta? Sunt cazuri concrete de oameni care au făcut tone de succes și de bani în același timp clădind cariere pe furt intelectual. Și am un caz teribil la îndemână, pentru a exemplifica propoziția, pe care încă mă gândesc dacă să îl dezvăluiesc sau nu. Pentru că nu aș vrea nici să fiu greșit înțeles nici să știrbesc cu ceva excepționala reușită recentă a autorului. Mă mai gândesc…

Acum vreun an sau doi, nu mai țin minte exact, am surprins câteva imagini cu o nuntă țigănească, sau rromească în spiritul politicaly correct, care bloca o stradă. Domeniu public, respectiv. Unde respectabilii nuntași montaseră adhoc o scenă, scenă pe care Nicolae Guță cânta din toți plămânii și evaziona statul fiscal cât de tare putea. Am fost martor ocular al unei evaziuni de cel puțin 3200 de lei. Adică un venit de 20000 de lei realizat în mai puțin de 10 minute. Socotiți pe aceleași principiu al eficienței și veți vedea cam cu cât a fost prejudiciat statul până la finalul nunții. Povestea întreagă e aici. Și acum începe telenovela. Filmul, care cumva, prin minune, eu încă pot să îl văd pe pagina blogului, a fost scos de pe Youtube la cererea casei de producție sau managerului interpretului pentru încălcarea copyright-ului. Adică, eu am violat opera lui Guță filmând o ilegalitate cât casa, vizibilă și de pe lună. Destul de stupidă întreaga poveste.

Acu. La Sibiu a avut loc un Harlem Shake. Sincer, nu pot identifica exact organizatorul evenimentului. Eu, unul, am primit invitația pe Facebook de la un amic. Știu că din comitetul de organizare a făcut parte și compania Fusion. Evenimentul a avut loc în Piața Mare, cochiii care au participat au părut tare fericiți în poze, toate bune și frumoase. Evident, ca la orice eveniment public, și când spun public mă refer desfășurabil pe domeniul public, au fost o grămadă de oameni neimplicați în organizarea evenimentului. Dar care au filmat, au făcut poze, au stat gură-cască… Cum se întâmplă la flashmob-uri, ceea ce un Harlem Shake în centrul orașului și este. Unul dintre gurăcaști a filmat, a urcat filmarea pe youtube, cum face tătă lumea. Și de acolo ditai scandalul. Sigur, nu împărtășesc vehemența autorului. Sunt sătul de cuvinte mari și de laude exacerbate desprinde din complexul ioio (io am fost primul, io am fost cel mai tare, io am fost cel mai mare). Dar omul are principial dreptate. Iar politica asta a YouTube-ului mi se pare o porcărie. Sunt curios cum se fac verificările dreptului de autor asupra unui eveniment de genul acesta. Au drept de autor pe conceptul de Harlem Shake? Sau pe Piața Mare? Sau pe un stil de dans crizat? Au și pe fotografia făcută de Sebastian Marcovici? Au și pe fotografiile publicate în ziare? Pe alea de ce nu le vor dispărute? Cam cum funcționează, de fapt, sistemul ăsta?

 

4 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *