Un must do

Vă spun din proprie dublă experiență. Orice ai crede că știi despre crescutul copiilor valorează cât o nucă roasă de un șoarece când te trezești pentru prima dată cu copilul în brațe. O să îți fie teamă că îi rupi picioarele prima dată când în schimbi pampersul, o să îți fie teamă că o să îl asfixiezi cu biberonul, că îl îneci la prima băiță, practic o să trăiești un minim de 3 luni de coșmar, cu inima cât un purece și chiloții de un maro foarte pronunțat. La un moment dat o să îți mai vină sufletul la loc. Probabil o să ai impresia că te pricepi. Și chiar o să te pricepi. Până apare o altă chestie nouă, la care nu te-ai fi așteptat niciodată. Prima internare în spital, de exemplu. Prima febră peste 40. Practic, de fiecare dată când crezi că știi ce înseamnă să fii părinte îți dai seama că stai pe un preș care îți poate zbura de sub picioare cât ai clipi.

Mulți dintre noi suntem viteji. Mulți… mai toți, ce tot zic eu aici. Ce poate fi atât de greu să crești un copil? După aproape cinci ani și doi copii la activ, e fucking greu să crești un copil. Și ești un prost, un mare prost, dacă nu ceri sau cauți ajutor. N-o să îți ridice nimeni statuie că le-ai descoperit pe toate pe cont propriu. Dar, în același timp, îți poți face viața mult, mult mai simplă, doar ascultând.

Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei (I.S.T.T.) anunță organizarea conferinței Fii Bine cu Tine! în data de 7 decembrie 2014, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea din București. Evenimentul, aflat deja la cea de-a II-a ediție, are anul acesta tema Fii Bine cu Tine și Copilul Tău va Fi Bine cu El!. Sunt invitați să participe părinți și cei care se pregătesc să devină părinți preocupați de prevenirea experiențelor traumatice, de creșterea capacităților de a se descurca cu situațiile provocatoare și de dorința de a aduce un plus de calitate vieții lor de familie.
“Una dintre cele mai importante misiuni ale ISTT este prevenţia suferinţei psihice şi fizice ca rezultat al experienţelor înalt stresante sau traumatizante. Studiile din domeniul sănătăţii şi psihologiei arată că familia este locul în care suferinţa este trăită cel mai intens, dar in acelasi timp este si cel mai important loc de ameliorare şi vindecare. De aceea, conferinţa „Fii Bine cu Tine și Copilul Tău va Fi Bine cu El!” vine în sprijinul mamelor şi taţilor, dar şi a celor care doresc să devină părinţi cu experienţe, idei, tehnici şi strategii de prevenţie şi reparaţie a efectelor vizibile şi mai puţin vizibile ale experienţelor dureroase (cum ar fi fricile, vinovăţia, tenisunea, blocajele, dificultăţile de comunicare, conflictele), toate pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu copilul. Doar această prevenţie şi reparaţie asigură un nivel înalt al sănătăţii şi stării noastre de bine. Iar nimic nu este mai stimulativ pentru sănătatea şi fericirea copiilor noştri decât un părinte sănătos şi fericit.” declară Diana Vasile, președinta Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei.
Prin conferința Fii Bine cu Tine și Copilul Tău va Fi Bine cu El!, ISTT își propune să ofere persoanelor interesate de educația copiilor (actuali sau viitori părinți, bunici, educatori) ocazia de a descoperi cum să își crească calitatea relației cu copiii si cum îi pot ajuta pe aceștia să își dezvolte capacitatea de a face fața încercărilor vieții. Participanții vor afla și vor înțelege, de la psihologi experimentați în lucrul cu trauma, care sunt emoțiile și sentimentele care colorează relația dintre părinți și copii, despre importanța implicării tatălui în creșterea copiilor, despre miturile legate de protecție și diferența între grijă și îngrijorare, despre transformările ce apar în fiecare dintre noi atunci când devenim părinți.
Întâlnirea va fi deschisă de Diana Vasile, președinta Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei, cu prelegerea – surpriză Când o căciuliță face diferența și va fi continuată de Andra Costin (Buzilă), care va aborda tema nuanțelor apărute în relația mamă-fiică atunci când fiica devine mamă – Ca tine am fost, ca mine vei fi. Alături de Monica Lespezeanu și Fantomele din sertare vom afla cum să ne raportăm corect la fricile și anxietățile copiilor. Și, pentru că Sunt tătic, îmi pasă, mă implic, Bogdan Cezar Ion va întregi întâlnirea celor prezenți cu un subiect tot mai discutat în ultima vreme – implicarea taților în viața de familie.
În încheiere, Anamaria Drăguță va sustine un atelier special, dedicat părinților ai căror copii s-au născut prematur: Nașterea prematură – o călătorie neașteptată.
Conferința Fii Bine cu Tine are loc duminică, 7 decembrie, la sediul Facultății de Psihologie și Științele Educației (Șoseaua Panduri nr 90), începând cu ora 10.00. Prezentarea lectorilor, rezumatele prelegerilor și programul conferinței pot fi accesate aici. Înscrierile se pot face la adresa conferinta@psihotrauma.ro. Pentru mai multe informații puteți apela numărul de telefon 0735 226 936 (Psiholog Roxana Agafiței). Tariful de participare va fi de 150 de lei.

150 de lei. Am dat dublu pe apă de mare pentru scos mucii din nas. Și mi-aș fi dorit să particip la o asemenea conferință înainte. Înainte, în cealaltă viață, nu știți voi… 🙂

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *