Gătit: lecÅ£ia 2
|âmbătat de succesul puiului cu sos dulce acriÅŸor (sau de berile linse cât am gătit) am luat din nou eBucătăria la puricat. Aveam o kilă de pangasius în frigider ÅŸi mi s-a făcut brusc poftă de peÅŸte. Nu mergea butelia de vin nicicum fără ceva la stomăcel. Åži am găsit o rețetă care arăta excelent în poze, cod la cuptor cu legume. Å¢aca paca, în juma de ceas am fost cu toate pregătite. Evident că am sărit un pic peste rețetă. Am pus pangasius în loc de cod, am aruncat ÅŸi două mâini de creveți decorticați ÅŸi usturoi măcar dublu decât indica rețeta. Peasant style. ânainte să aranjez chestiile în tavă am făcut comparația cu pozele. Muică, zici că erau identice (am pitit usturoiul la fund). Åži le-am dat la cuptor. Legumele la început, peÅŸtele mai pe la urmă. Rețeta zicea clar de tot: nu puneți peÅŸtele până nu sunt făcute legumele. Muierea dădea în bengă lângă mine. Lihnită de foame, sentiment agravat de miasmele venite din cuptor. Åži mă tot stresa: îi gata, îi gata, îi gata, cât mai durează, are we there yet? Åži am cedat. Am pus peÅŸtele înainte să mi se pară mie că sunt cartofii suficient de moi. PeÅŸtele a fost genial. Legumele ca pietrele de moară. La granița dintre tari ÅŸi sfărâmicioase. Prin urmare, reuÅŸită 50%. Măcar vinul a fost bun. Două păhăroaie la băiatu, un păhărel la peÅŸte. Ne-am îmbetat amândoi, numa că el s-a dus să caute ÅŸi restul de vin pe la mine prin stomac. Åži acu benchetuiesc împreună, să le fie de bine. Plănuiesc ceva porc… om videa cum iese. Tăt cu usturoi, muicăăăăăăăăăăă
bin’ ca nu esti vecin de bloc cu mine:
1. ca ma imputeai cu usturoiu’ tau
2. ca ne apucam seara de seara sa testam noi retete
3. ca ne apucam dupa aia de beut ca sa alunece retetele
4. ca ne lasau nevestele pe motiv ca suntem beutori si prosti bucatari
@teo: tocmai mi-ai dat patru motive sa imi doresc sa fiu vecin cu tine. bine, trei. usturoiu o fi bun la gust, da pute prea tare 😀
felicitari! Chestia cu pestele de pus la final e importanta. Orice fel de peste se face repede. Media e cam 8 minute pentru ce ai facut tu. Legumele trebuie lasate mult mai mult. Asta e explicatia…
http://www.e-retete.ro/retete/muschiulet-in-crusta sau o clasica friptura, inabusita cu ceapa, cimbru, usturoi si piper, cu un pic de unt sa prinda rumeneala faina: http://www.e-retete.ro/retete/friptura-de-porc-la-cuptor. Nujt’ ce tot zic astia de ierburi provence…da’ ma face sa ma gandesc la un amestec genial de la iglo cu ierburi mediteraneene congelate – dai de el prin carfure la vreo 2 lei bucata. 🙂
apa tu vrei sa ma bagi in boala? mi s-a dus scrisul de pe tastele de la laptop de cat am balit pe ele.
noa’ ma fi atent aici: cand vezi piersici prin piata, metro, real,etc, da un tzignal. sa facem un piept de rata cu piersici. mmmmmmmmmm. da’ la cat de baftos is, parca vad ca atunci cand gasim piersici, pla piept de rata! 🙁 ca am vrut sa fac, gasit piept de rata la metro dar piersici pla! e o reteta ce-am vast’o pe travel la emisiunea la ficioru’ ala blond ce-l duci acasa sa-ti multumeasca nevasta! cu mancare, baaaaa, nu cu ce crezi tu!
Piersici sa fie, ca rate gasiti pe lac la Muzeul Satului. Stiu io ca era sa ma duc naibii in apa ca sa le fac poze :))
stai tu linistita, ca de ne intalnim nu mai apucam nici la rate nici la piersici… vin, coniac, vin, coniac s-asa mai departe
Ierburi Provence: este un amestec de ierburi aromate continand in principal cimbru, rozmarin, maghiran, dafin, busuioc si levantica. Se foloseste in tocanitele de carne sau legume sau cand facem carnea pe gratar fiindca au o aroma foarte placuta. Se adauga la mancare in timpul prepararii pentru a-si elibera toata aroma, nu le adaugati la sfarsit. Se gasesc in plicuri la raionul condimente, cele de buna calitate contin obligatoriu levantica, restul nu au, dar sunt ok 🙂
mersi de informatii. deseara fac curcan… ceva sugestii?
pai daca nu vrei sa te stresezi prea tare aici e o reteta de curcan in sos de portocale: http://www.e-retete.ro/retete/curcan-cu-sos-de-portocale
sau daca vrei ceva mai pretentios poti face rulada din curcan, asta in caz ca ai piept de curcan si alte cateva ingrediente la indemana: tai pieptul de curcan felii subtiri, le condimentezi cu sare, piper, chiar si ierburi provence daca ai gasit intre timp :), putin usturoi pudra…. apoi pui o felie subtirica de cascaval deasupa, una de sunca (de curcan eventual)… rulezi tot si invelesti rulada in felii subtiri de bacon (din cel cu putina grasime) si invelesti ruladele in folie de aluminiu… la cuptor cam juma de ora si apoi desfaci pachetelele si mai lasi la cuptor pana baconul e rumen si crocant
sau poti face aceasta reteta: http://www.e-retete.ro/retete/vitel-stroganoff dar cu curcan, eu am facut-o cu pui, porc si vitel si este excelenta deci nu vad de ce nu ar merge s cu curcan
tu esti aur la casa omului. portocale it iz, ca am de facut niste poze la catei in seara asta si n-am timp de pierdut la tigaie. mercic