Johann BOBEL

coperta cartii lui bobelA fost unul dintre ultimii maeÅŸtrii a breslei brutarilor din Sibiu. S-a născut la Sibiu în 1824, unde a ÅŸi studiat. De tânăr a intrat în ucenicie urcând în ierarhia breslei sibiene. Odată ajuns în ierarhia superioară a organizației va intra în corpul Centumvirilor Sibiului. A fost ales în repetate rânduri staroste al breslei brutarilor ÅŸi astfel a fost permanent membru al Sfatului OraÅŸului.
După retragerea sa, îÅŸi va intensifica munca artistică ÅŸi de cercetare. El rămâne important pentru Sibiu prin lucrarea sa, ce ne redă ÅŸi astăzi vechiul aspect al cetății. Un adept al menținerii fortificațiilor ÅŸi a urmelor medievale ale Sibiului, a fost convins de necesitatea realizării unor hărți ÅŸi a unor planÅŸe care odată realizate să devină un document al vechiului aspect al Sibiului.
El a realizat ÅŸase planuri topografice ÅŸi 21 de acuarele ale tuturor bastioanelor ÅŸi porților dar ÅŸi a altor monumente ce astăzi sunt dispărute în marea lor majoritate.
Ele astăzi sunt printre cele mai cunoscute imagini de arhivă ale Sibiului. Efortul lui a fost acela de a realiza o imagine a vechilor fortificații ale cetății, chiar dacă în momentul realizării volumului erau demult demolate.
A murit la Sibiu în 1887.