Sunt vipere si… vipere

Aș putea să încep articolul cu un cearceaf de sudălmi la adresa tuturor miniștrilor Culturii, instituțiilor subordonate, primarilor, prefecților și președinților de Consiliu Județean Hunedoara din ultimii 20 de ani. Și și-ar merita fiecare cuvânt. N-are sens.

Pentru că oricât de vinovați ar fi toți cei de mai sus, până la urmă, cei mai mari vinovați sunt tot oamenii de rând. Vizitatorii ocazionali, yoghinii, șamanii, împerechetoarele născătoare de vlăstar sfânt, și toate celelalte specii patrupede ce calcă Sarmisegetusa Regie de fiecare dată când luna își schimbă forma sau culoarea sau când propriul calendar mistic le indică te miri ce altă bazaconie.

Cu mari eforturi, și nici nu vă închipuiți cât de mari pentru o asemenea banalitate, sus la Regia au fost puse niște panouri. Pe care scrie, cu majuscule albe, cu diacritice și cu un semn al exclamării foarte elocvent, URCAREA PE MONUMENTE STRICT INTERZISÄ‚! Bun. ân primul rând, după mine, o pancardă de acest gen nu își are rostul. Pentru că ar trebui să fie la mintea cocoșului că n-ai ce căuta cu bocancii pe niște vestigii vechi de mii de ani. ân al doilea rând, eu sunt un prost pentru că gândesc așa. Normal că pancardele astea își au rostul în centrul unei populații preponderent cercopitece. Cum e … nici nu știu cum să îi spun … din imagine. Care își încarcă palmele cu energie sodomizând cu propriul cur istoria poporului ăstuia.

ân mai bine de o oră cât am adăstat pe iarba minunată din cetate au fost cel puțin trei persoane care au călărit soarele de andezit pentru o poză de Facebook. Toate atenționate, e drept, nu cu foarte frumosul. Pentru că după ce dai câteva mii de oameni jos de pe aceste minunății arheologice chiar nu îți mai vine să spui te rog frumos și mulțumesc. Toți ghibolii au îngăimat ceva scuze, printre care clasicul n-am văzut. Apăi, una din două, ori sunteți chiori, ori sunteți analfabeți și în ambele variante n-aveți ce căuta acolo. Că tot dezbăteam oportunitatea drumului asfaltat între Costești și Sarmisegetusa. Ba să nu! Să rămână așa praf poate descurajează măcar o parte din animalele care urcă în fiecare zi acolo.

Sau, altă variantă. Domnul sau domnișoara din imagine să facă mulți, mulți, mulți pui

ân toată zbaterea asta imposibilă și inutilă, măcar avem și vești bune. Iar duminică, între 10 și 18, dacă vreți să îi cunoașteți pe minunații arheologi care sapă sus la Sarmis și vreți să aflați mai multe informații concrete, nu baliverne conspiraționiste, mergeți la Ziua Porților Deschise.

One Comment

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *