Cum de mâncăm noi… căcat
|a onblur=”try {parent.deselectBloggerImageGracefully();} catch(e) {}” href=”http://union.osu.edu/mgarden/images/tomato.jpg”img style=”float:left; margin:0 10px 10px 0;cursor:pointer; cursor:hand;width: 200px;” src=”http://union.osu.edu/mgarden/images/tomato.jpg” border=”0″ alt=”” //abr /âmi aduc aminte, când eram mic, că mâncarea avea gust. Cumpăram roÅŸii zemoase, ardei dulci, pepeni galbeni parfumați ÅŸi zaharoÅŸi, lubenițe roÅŸii cu inimi pe care ne băteam tot timpul, aÅŸa de dulci erau. Å¢i-era mai mare dragul să mânânci fructe ÅŸi legume, chit că erau pline de pământ. Mergeam dimineața la pescuit pe malul MureÅŸului ÅŸi intram prin piață, juleam un pepene ÅŸi-i lăsam 5 lei moÅŸului în loc ÅŸi îl devoram până să ajungem să aruncăm undița în baltă. Cu amintirile am rămas. br /Unde naiba sunt toate legumele astea bune, cu gust? Au dispărut aÅŸa, din senin? ân piață toate strălucesc. Nectarinele au un luciu zici că-s date cu lac, de frumoase ce sunt. Lubenițele sunt mari ÅŸi grase, pe roÅŸii poți patina de netede ce sunt. Åži când le tai, zici că muÅŸti din sulul de hârtie igienică. E cam acelaÅŸi gust.br /Plec cu toată povestea de la un articol scris de Jeanina, colega mea, în a href=”http://www.sibiustandard.ro/14213/lubenite-reclamate-la-opc.html”Sibiu Standard/a. Un sibian n-a mai rezistat să muÅŸte din hârtia igienică ÅŸi s-a dus la OPC, să reclame vânzătorii de pepeni care vând lubenițe aduse din Turcia dar le prezintă ca fiind de Dăbuleni, raiul pepenilor pe pământ. No, or auzit ÅŸi țiganii de marketing. Că, vorba lui Pops. Nu contează adevărul, contează puterea de convingere. Åži aÅŸa a aflat toată lumea ce se ÅŸtia de o grămadă de vreme. Cum sunt eliminați producătorii locali, care vin cu roÅŸii ÅŸi pepeni cultivați în grădină, de ÅŸmenarii care ÅŸtiu să facă bani din asta. Pepenii sunt aduÅŸi din Turcia, tratați cu dracu ÅŸtie ce substanță care îi face să reziste mai mult. ân concluzie, importator-exportatorii îÅŸi permit să țină pepenii în soare două-trei săptămâni în timp ce amărâții din Oltenia îi aruncă după 5-7 zile. Timp în care comercianții aÅŸteaptă. Să se strice marfa altora ca să rămână singurii din piață. BaÅŸca faptul că mafia merge ÅŸi mai departe încât ÅŸmenarii au locuri chiar la intrare în timp ce produsele cu adevărat bune sunt ascunse undeva în fundul pieței. Åži uite aÅŸa, în loc să mâncăm noi roÅŸii inimă de bou sau pepeni crescuți în soare ÅŸi nu în incubator, mâncăm căcaturile aduse de alții de prin țări bananiere care exportă pe bandă rulantă niÅŸte fructe ÅŸi legume crescute strict pentru profit.
Sută la sută adevărat, dar prea îţi verşi năduful în ultima parte. Turcia nu-i o ţară bananieră şi nu-i vina ei că-i importăm noi producţia. Coace legume şi fructe pentru profit, dar exact asta face şi ţăranul român, chit că la scară infinit mai mică. Nu-i rău să produci pentru profit, e rău să nu ai alternativă pe piaţă, e rău că producătorul local moare şi e rău că în ţara asta minunată, cu verzi câmpii şi coame albe de munţi, unde poţi cultiva aproape orice, chiar şi banane, dacă te străduieşti un pic, nu există o strategie închegată care să le dea şanse producătorilor autohtoni.
Le coace pentru profit in sensul ca face rabat de la calitate. Sunt crescute industrial. Normal ca si taranul roman le creste tot pentru profit, dar de aceiasi bani iti ofera un cu totul alt produs. Producatorul local moare exact din cauza importurilor pentru ca el nu produce industrial. Un hectar cultivat romaneste, cu rosii mari si zemoase produce jumatate din cat produce un hectar turcesc cultivat la profit. De ce pepenii din Turcia nu-s mai dulci decat cei din Oltenia, doar la ei este mai cald si mai insorit, au conditii mai bune de cultivat pepeni?
Păi e logic, brylu, dar nu e neapărat un lucru rău. Este, într-un fel, rău, pentru că produsul ăla îşi pierde calităţile sale naturale, dar pe de altă parte, suntem prea mulţi pe planeta asta ca să mai putem fi hrăniţi numai de producători independenţi. Este nevoie de producţie industrială, pentru că suntem prea multe guri. E tristul adevăr.
diana si-a cumparat intr-o zi de la alimentara o banana. era stricata pe dinauntru desi pe dinafara arata foarte bine. a dus-o inapoi, si-a ales alta. la fel. a intrebat-o pe vanzatoare ce se intampla, de ce sunt stricate si de unde va sti ca urmatoarea nu va fi la fel. raspunsul? sunt coapte in cuptor (cuptorul lor probabil, ptr ca le-au primit verzi din turcia).
sunt de acord cu producţia industriala dar nu in dauna celei locale. taranilor li se strica pepenii buni in timp ce porcariile sunt vandute pentru ca rezista in timp, fiind tratate cu te miri ce substante. pe mine ma deranjeaza faptul ca importul excesiv distruge orice fel de sansa a producatorilor locali de a rezista pe piata. pentru ca joaca cinstit, mor cu marfa de gat.
sa stii ca sunt tot mai putin tarani care isi cresc produsele natural. tocmai ptr ca sunt obligati de competitie. si taranii aia care cresc pepeni pe campuri in baragan au invatat si ei sa le forteze coacerea si sa le inverzeasca coaja intocmai ca aia din turcia. pentru ca exista in magazine produse chimice care fac asta si pentru ca sunt emisiuni la tv si ptr ca lumea vorbeste… daca vrei un produs natural trebuie sa ti-l cresti tu la tine in gradina… si o sa vezi ca nici asa nu o sa mearga, pentru ca tot va trebui sa-l stropesti de 8 ori ca sa nu se strice si sa-i pui nu stiu ce ingrasamant. si aici de vina poate este soarele prea daunator sau lipsa ploii sau.. te miri ce. deci e un cerc vicios din care nu cred ca putem scapa prea usor.
trajnile-ar sa le trajneasca de cercuri vicioase ca in orice-am face, tot in cerc ne invartim.