Primele concluzii în cazul Bâlea Lac

Nu ÅŸtiu dacă ați apucat să urmăriți emisiunea Sibiul în Realitate de aseară, pe Realitatea Sibiu, la 18:30. Am fost invitat în emisiune, ca jurnalist ÅŸi reprezentant al unei asociații pentru protecția animalelor împreună cu comisarul Adrian Cojocaru, ÅŸeful serviciului Arme, Explozibili ÅŸi Substanțe Toxice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu. 

balea-lac1 by you.Tema emisiunii: un câine împuÅŸcat la Bâlea Lac. Un telespectator al postului Realitatea a trimis două fotografii, cu un câine mort, plin de sânge ÅŸi un altul care îl păzea, susținând că fotografiile sunt făcute la Bâlea Lac. Varianta Bâlea a fost semiexclusă de reprezentantul poliției pe motiv că nu este suficientă zăpadă ca poza să fie făcută la Bâlea. Deasemenea, s-au enumerat mai multe ipoteze prin care câinele acela ar fi putut muri. MuÅŸcat de alt câine, lovit, deci nu împuÅŸcat, omorât de urs sau de mistreț. Stați liniÅŸtiți, n-am fost eu cel care a spus că sunt mistreți la Bâlea.

Emailul cu fotografiile dădea ÅŸi un nume: Gunther Klingeis de la cabana Bâlea Lac. Colegii de redacție l-au sunat pe Arnold Klingeis, fiul administratorului de la Bâlea, actualul primar de Avrig. „Nu vreau să comentez acest fapt însă tatăl meu nu este implicat în această poveste. Eu cred că poza este trucată ÅŸi că totul este o înscenare. Bănuiesc ÅŸi cine este în spate, dar nu vreau să spun mai multe”, a declarat Arnold Klingeis. Care a menționat ÅŸi faptul că la Bâlea Lac nu sunt câini. Subiectul a fost dezbătut pe larg ieri la Realitatea ÅŸi un alt telespectator a trimis un nou email, cu fotografii cu cei doi câini într-un moment în care amândoi erau în viață, fotografie făcută în apropierea Bisericii de Gheață de la… Bâlea Lac. 

PolițiÅŸtii sibieni ÅŸi reprezentanții DSV nu au reuÅŸit ieri să urce la Lac pentru că telecabina era oprită din cauza vântului. ânsă asta nu i-a împiedicat să lanseze mai multe ipoteze referitoare la incident, în ciuda faptului că nu au făcut o cercetare în teren. Deci, să recapitulăm până aici. Informațiile venite din partea oficialilor sunt: poza nu e la Bâlea pentru că nu e zăpadă, la Bâlea nu există câini, aaa.. era să uit. ânainte de emisiune am auzit chiar ÅŸi varianta că ar fi un câine de pluÅŸ stropit cu vopsea roÅŸie. 

ân timpul emisiunii a intrat în direct un salvamontist al serviciului Salvamont ArgeÅŸ. Care ne-a oferit niÅŸte informații extrem de prețioase. Câinele ucis se numeÅŸte Fetița. A fost abandonat în toamnă de un cioban pentru că fătase. A fost adoptat de salvamontiÅŸti, împreună cu puii, hrănit, îngrijit ÅŸi iubit. Fetița a intrat în călduri ÅŸi a trecut, cel mai probabil prin tunel, până în partea sibiană a crestei. Acolo o aÅŸtepta prietenul ei, Boris, câinele negru din imagini. Cei doi s-au împerecheat ÅŸi, cel mai probabil, Fetița era gestantă. Boris a stat aproape trei zile în viscol ÅŸi crivăț ca să păzească trupul neînsuflețit al prietenei lui. Devotament, abnegație, sentimente. Nu credeați că un câine are aÅŸa ceva? ânsă lumea se fereÅŸte să spună totul despre ce se întâmplă în zona Bâlea, în principal de frică, pentru că la Bâlea taie ÅŸi spânzură un singur om. 

Trecând peste „zelul” de care dau dovadă polițiÅŸtii, situația pare să aibă o soluție extrem de simplă. Cu toate aberațiile demontate, poliția vine să susțină faptul că animalul a fost împuÅŸcat într-un act de vânătoare. Potrivit legii vânătorii, câinii sălbatici pot fi împuÅŸcați pe domeniile cinegetice. ânsă marea lacună a legii, din punctul meu de vedere, este: cine stabileÅŸte dacă acel animal este sălbatic. Pentru că în cazul de față, câinele a fost împuÅŸcat deÅŸi aparținea cuiva, Salvamontului argeÅŸean. Chiar ÅŸi dacă ar fi aÅŸa, aceeaÅŸi lege spune că animalul poate fi împuÅŸcat fie de reprezentantul Ocolului Silvic de care ține zona respectivă, care se ocupă cu curățirea domeniului cinegetic, fie în cadrul unei vânători autorizate. Deci e foarte simplu. Dacă e împuÅŸcat de un reprezentant al Ocolului Silvic ArpaÅŸu se ÅŸtie cine e ÅŸi de ce l-a împuÅŸcat, iar dacă a fost împuÅŸcat de vânători, pentru acel foc de armă trebuie să existe o autorizație. BaÅŸca faptul că la fiecare vânătoare trebuie să fie prezent un reprezentant al Ocolului. Exact ceea ce intenționez să aflu. Azi lipsesc. Scotocesc FăgăraÅŸul.

9 Comments