Adevaratul sef

Câteodată, faimosul chirurg, singurul pe mâna căruia ți-ai lăsa operația de colecist, e un om foarte de treabă.

Poate fi modest, poate fi amabil, poate nici nu îți ia bani pe operație și va refuza cu zâmbetul pe buze plicul pe care „ai învățat” că neapărat trebuie să îl dai. Deși nu tot timpul e neapărat. Dar poate ai noroc. ânsă, ca să ajungi la el, la poartă dai de un paznic de cele mai multe ori grețos, cu ultimii nasturi desfăcuți și șapca lăsată pe ceafă. Genul acela de om mai important decât „vedeta” de la etaj. Mai important pentru că el, în momentul în care ajungi în fața ușii, are putere de viață și de moarte asupra ta. Poate să îți deschidă ușa spre omul care îți va salva viața sau nu. După cum are el chef.

Câteodată, patronul companiei e un om foarte, foarte de treabă. Genul acela care te primește cu zâmbetul pe buze, te ascultă, te poftește la o cafea și căruia ai mari șanse să îi explici ce dorești. Și să și înțeleagă. Chiar dacă el e multimilionar și tu ai venit să îl rogi să te ajute cu o sponsorizare pentru conservarea unor fire de iarbă care ție ți se par extrem de importante pentru viitorul omenirii. ânsă, ca să ajungi la el, dai, de cele mai multe ori de secretara aceea scorțoasă. Èšinută în puf de bunul simț al șefului își sare peste fișa postului de fiecare dată când i se oferă ocazia. Te întreabă, te chestionează, ajunge ea să se pronunțe dacă ceea ce vrei să îi transmiți șefului e important pentru el. Și te refuză, deși poate patronul milionar chiar are o pasiune pentru firele de iarbă.

Există o categorie aparte de oameni, cei care își depășesc atribuțiile. Care caută și sorb agale micul dram de putere ce li s-a oferit. ân întregul ecosistem sunt niște molecule. ânsă, sunt situații când de ei depinde totul. Situația rastelului de biciclete de la Teatrul Gong a ajuns în mâna unui asemenea om. Un „știe-tot”. Un „nu-mi spui tu mie ce am și ce nu am nevoie”. Un „du-te domne de ici cu prostiile tale”. Dap, există, sunt mulți și ne provoacă la o luptă dură.

Text aparut in Turnul Sfatului