Nu fi bou!

Când Cristi Manafu a scris postul acesta, sincer, credeam că doar testează apele. Că vrea să vadă din marea de șacali care vor de la campaniile online doar bani-bani-bani câți ar face un gest dezinteresat, dar care să conteze. 133 de persoane au răspuns până acum apelului. Poate sunt mulți, poate sunt puțini. Poate toți cei 133 își vor ține promisiunea, poate doar jumătate din ei. Sau poate vor apărea și mai mulți. Până la urmă, tot ce e mai mult de 2 deja contează. Asta e mai puțin important. Cristi avea ideea când a lansat întrebarea iar acum a lansat-o în eter și e una de maximă importanță, care trebuie tratată cu responsabilitate de fiecare dintre noi. Pentru că, Doamne Ferește, nu știi când o să ajungi în situația în care viața ta va depinde de Serviciul 112.
ântâmplător, cunosc în amănunt detaliile din interiorul acestui serviciu atât de important. Asta scriam în Turnul Sfatului în decembrie 2009.

Mulți le vedem ca niÅŸte telefoniste obiÅŸnuite. UrmaÅŸele celor care ne făceau legătura acum 15 ani când căutam pe cineva la telefon. Pare un lucru total obiÅŸnuit. Åži totuÅŸi, gândindu-ne foarte serios, viața noastră poate depinde în orice secundă de aceste telefoniste „obiÅŸnuite”. ân felul lor, operatoarele de la 112 sunt niÅŸte mici eroine. Ele scurtează timpul de intervenție al celor care ne vor salva, la un moment dat, viața.

S-a schimbat ceva între timp? Nu, ele, operatoarele serviciului 112 au rămas tot niște eroine cărora nu le știm numele, nu le cunoaștem fizionomia, dar care salvează în fiecare zi vieți. Ce s-a schimbat e numărul imbecililor care nu realizează importanța vitală a acestui serviciu, care își bat joc de munca acestor femei și care ne pun nouă viața în pericol.

3 din 4 apeluri la Serviciul de Urgente 112 sunt false urgente: 73% din totalul apelurilor inregistrate in perioada ianuarie-august 2011 sunt, practic, apeluri facute in joaca sau accidental de catre cei care suna, doar 27% sunt apeluri reale.

Un om moare in 3 minute din momentul in care a intrat in stop respirator. Cum e sa piarda ruda acestuia sansa de a-l salva pentru ca cineva abuzeaza de 112. Si gandeste-te ca in fiecare zi peste 20 de oameni sunt raniti grav.
Sunt doar cifre cărora poate nu le dai importanță. Dar cifrele acestea în teren devin oameni. Oameni care mor pentru că tu ești un idiot ce vrea să pară cool făcând o farsă. Èšine minte, orice roată se întoarce!