Poveste cu boieri
|Povestea asta trebuia să fie despre boier Brylynski. După care mi-am dat seama că prea sună a grof care leagă iobagii de picioare și îi afumă cu ardei, așa că am renunțat. Au fost, oricum, destui boieri la masa despre care urmează să vă povestesc…
Boier Crivăț, devenit ulterior (sau anterior, nu mai țin minte exacta cronologie) Crivăț I – Senior de Transilvania, făcu o faptă demnă de un domnitor (adică un boier cu Google+). Și anume Prin Transilvania. Am urmărit proiectul aproape de la nașterea ideii. Am văzut pasiunea cu care el a fost pus în practică, greutățile peste care a trebuit să treacă, dar și fericirile aferente. Că, totuși, vorbim despre proiectul câștigător la Webstock. Cumva, pentru că sunt atât de încurcate căile timpului, n-am ajuns să văd pe viu niciuna dintre peripețiile care formează acest proiect. Dar 2014 sigur o să șteargă și această nerealizare personală.
Iar pentru că Prin Transilvania se mânâncă bine, ardelenii fiind cunoscuți ca mari gurmanzi, degustători și haplea, Transavia, unul dintre partenerii proiectului, a pus la cale un ditai ospățul boieresc. În mijlocul țării, la Sibiu, într-unul dintre cele mai faine locuri din acest oraș. Hotelul Continental Forum este unul dintre cele două locuri pe care le recomand negreșit tuturor celor care doresc să petreacă o noapte în Sibiu. De-a lungul timpului, hotelul a avut cinci denumiri. Sibienii îl țin minte drept Bulevard iar din 2007 a primit denumirea actuală. Exceptând Turnul Sfatului și Biserica Evanghelică, hotelul este, poate, cea mai vizibilă clădire din Sibiu. Fără îndoială, unul dintre simbolurile puternice ale acestui oraș, poarta spre promenada ce duce în centrul orașului. Iar după renovarea din 2007, hotelul a devenit o destinație de bun gust și stil cum nu sunt foarte multe în oraș. Am botezat-o pe Miruna la Conti, ce să vă spun mai mult…
Cu așa o gazdă, ospățul boieresc trebuia să iasă de minune. Iar sarcină ușoară, bucătarii n-au avut. Au ales din rețetele boierești o ruladă de pui cu brânză feta, orez și dovlecei și un pui cu legume și sos de rodii, presărat cu boabe de susan, cum, să mă ierte restul bucătarilor, încă n-am mâncat. O minunăție de rețetă, pe măsura boierilor care au servit-o. Închipuiți-vă cât de mare e surprinderea când găsești asemenea delicatesuri la tine în casă. Că restul boierilor au bătut cale lungă până la Sibiu, trebuiau să fie surprinși într-un fel sau altul. Dar eu, eu care trăiesc aici zi de zi, să trec pe lângă asemenea delicii? De astea face Prin Transilvania. Scoate povești de unde nu te-ai aștepta, chiar și din propria-ți casă.
Acum stau sincer și mă întreb, oare Crivăț mânâncă la fel de bine în fiecare călătorie Prin Transilvania? Și dacă da, ce urgie m-o fi împiedicat să îl însoțesc? De ce nu-s pe scaunul din dreapta la fiecare călătorie? De ce să nu te bucuri de surprizele astea culinare? 2014, știi ce vreau să primesc, nu?