Gnochi amore, natarailor

DSC_2953Care sunteți voi ÅŸi care n-ați mâncat de astea de când v-o adus mumele voastre pe lume. Pff, ce ÅŸtiți voi. Că ați muri de foame dacă n-aÅŸ mai fi ÅŸi io pe cilea. Sau, eee, nu chiar. Că n-am mai pus o haleală de vreo luni bune de zile. Inaniția vă păÅŸtea dacă stăteați să vă dau eu mură-n gură bunătățuri culinare.
Povestea e scurtă, rapidă ÅŸi la obiect. Evident că n-am inventat io rețeta asta deÅŸi în anumite cercuri mi se mai spune da Vinci al bunătățurilor culinare (îmi permit, că Băgă e în concediu ÅŸi n-are cine să facă gât pe cilea). Dacă n-are usturoi ÅŸi slană e absolut evident că patentul nu-mi aparține. Cu nume italian, rețetoana vine din Jermanica, de la singurul bucătar amator de talie profesionistă pe care îl cunosc, pe numele lui de cod culinar, Gulie.
Ei, de fiecare dată când Gulie revine în Românica, ÅŸi asta se întâmplă în fiecare an, vine cu câte o rețetă nouă care să ne desfete nouă papilele. âncă e antologic anul în care a făcut chilli con carne ÅŸi pentru că am gătat două sticle de tequila am beut țuică cu muÅŸte pe fundul sticlei. A mai făcut paella, vitel nush de care, te miri cu ce noutăți vine. Anul cesta a apărut cu plăÅŸi pline de roÅŸii ÅŸerii tu că mie mi-e ruÅŸine, neÅŸte chestii din cartofi, frunzi, usturoi ÅŸi un hălcău de parmezan. Frunzile frumos odorizate erau busuioc, barabulele snopite pân au devenit gnochi ÅŸi hălcăul de parmezan era julit din standul italienesc de printr-un carfur sau koifland. Din cauză că n-am avut răbdare să termine mâncarea ca să mă dau la cele trei sticle din vin roÅŸu ÅŸi eram mai atent pe fundul paharului decât la tigaie, am rămas fără know-how-ul rețetei ÅŸi a trebuit să reconstitui rețeta prin aburi de alcool, din comentariile si interjecțiile auzite printre sorbituri. Prima dată n-a ieÅŸit chiar, chiar, că vinul din memorie mi-a dictat să pun busuiocul impreună cu usturoiul la călit iar eu pe Bachus nu-l contrazic, să ne fie clar. Ceea ce a dus la distrugerea celei mai mici impresii de gust de busuioc. Nah, a doua oară mi-a ieÅŸit mai de doamne-ajută. Faceți aÅŸe. Pic-pic-pic-pic-pic. Adică cinci pici de ulei de măsline într-o tigaie musai de teflon. Aruncați colea gnochii ÅŸeia din cartofi ÅŸi lăsați să se perpelească până când prind culoare de grecoaică ținută în soare. Adică maroniul acela pervers. Când deja sunteți cu gândul la te miri ce bunăciune, întrerupeți visul, că acilea nu facem filme porno ci mâncare ÅŸi scoateți aÅŸa fain gnochii din tigaie. Reveniți cu câțiva pici de ulei de măsline ÅŸi aruncați cu boltă niÅŸte usturoi feliat mai bădăran. Scurt, că se maroneÅŸte repede ÅŸi-apoi pute, strică toată mâncarea. Dupe usturoi urmează cu promptitudine roÅŸiile ÅŸerii. Cel mai probabil n-o să găsiți unele suficient de valabile, adică roÅŸii ÅŸi dulci aÅŸa că puneți ÅŸi un vârfuleț de zahăr. După care treceți la zdrobit roÅŸile în tigaie până încep să samene a sos. Puneți în el ce vrea muÅŸchiul vostru dar nimic în afară de sare ÅŸi piper. Când sosul e pe placul vostru, (adică după ce l-ați ars că n-ați ÅŸtiut cât să îl țineți muhahahah) rapideanu o mână sănătoasă de busuioc. Nu vă zgârciți, că nu voi ați stat în soare să îl culegeți. Tăiați la fel de ciobăneÅŸte, nu vă stresați să îl mărunțiți. Åži cât de repede, săriți ÅŸi cu gnocii peste. Sper că până acum măcar unul dintre voi ÅŸi-a pus întrebarea ce facem cu parmezanul? Că de nu înseamnă că mi-am răcit gura de pomană. Ä‚la trebe ras cu totul. Nu vă uitați că ați dat 15 lei pe 200 de grame ÅŸi nici nu vă zgârciți la din ăla de 3 lei că după aia ziceți că vă dau rețete de căcat. AÅŸadar, jumătate din răsăciune puneți rapid peste tot maglavaisul. Aaa, am fost deÅŸtept că v-am zis tigaie teflonată, nu? Noa, parmezanul ăla o să dea vaisul din maglavais. Åži o să iasă un papalaci de toată frumusețea. Când îl scoateți din tigaie ÅŸi îl puneți în farfurie, nu fiți țărani, puneți ÅŸi voi acolo două-trei fire de busuioc să arate fain ÅŸi mai aruncați niÅŸte parmezan. Åž-apăi pe sară când va sări muierea pe voi ÅŸi-o să faceți un copil turbat ca al meu, să v-aduceți aminte. FÄ‚RÄ‚ ALCOOL N-ARE NICIUN SENS REÅ¢ETA ASTA!!!

4 Comments