Florian AARON
|S-a născut la Rod, o comună lângă Sibiu. ânvață inițial la Sibiu (posibil la Colegiul Gh. Lazăr), apoi la Blaj, la ÅŸcoala greco – catolică. Studiile universitare ÅŸi le realizează la Pesta.
Pleacă în Å¢ara Românească ÅŸi devine profesor la Åžcoala Centrală de la Craiova ÅŸi apoi la GoleÅŸti (aici publică prima sa foaie volantă) iar de acolo va pleca ca profesor la Colegiul Sf. Sava din BucureÅŸti. Pasul următor va fi, normal, spre Universitatea din BucureÅŸti, după deschiderea acesteia de către Al. Ioan Cuza. Scrie mai multe manuale, printre care cel de istoria Å¢ării RomâneÅŸti („Idee repede de istoria printipatului Tării Rumânesti”), devenit cel mai important manual al generației paÅŸoptiste.
S-a implicat activ ÅŸi în viața politică a mijlocului de secol XIX românesc. ân 1837 va fonda primul ziar românesc, evident denumit „România”. Va fi nu numai participant dar ÅŸi unul dintre liderii de opinie ai Revoluției din 1848. se implică în procesul de unificare a principatelor româneÅŸti. Va lucra în cadrul Ministerului Instrucțiunii.
Se dedică istoriei, publicând mai multe studii dedicate ideei de „națiunea română”. Printre studiile sale, remarcăm o biografie a lui Mihai Viteazul („Mihaiu Bravulu,: biografia ÅŸi caracteristica lui, trase din istoria Å¢ării RomâneÅŸti”) în 1857. De asemenea va publica un dicționar francez – român.
Moare în 1887.
Text în cadrul campaniei 10 mari sibieni