Dupa FITS. Despre sibieni si lume

Nu cred în adevăruri universal valabile. Cum nu cred nici în generalizări, pentru că e imposibil să faci o categorisire unitară în indiferent ce domeniu. Nu toți cercetătorii sunt genii. Nu toate ONG-urile se îmbogățesc din fondurile primite să rezolve una sau alta. Nu toți ziariștii sunt șpăgari. Singurele generalizări universal valabile sunt că toți politicienii sunt bandiți și toți oltenii e proști și chiar și astea sunt valabile doar ca glumă (mai puțin aia cu oltenii :))). Asta ca introducere.
7895Tocmai d-aia, uneori simt că tre să ridic două degete și să zâc ceva, ca-n cazul de față, de FITS fiind vorba și de impresia lăsată de sibieni vizitatorilor. ân acest context și strict în acest context, a fi sibian e un privilegiu. Sibianul are nu chiar 365 de zile de Festival de Teatru dar vreo 300 tot are pe an. Creații geniale ies de sub bagheta regizorilor și actorilor de la Teatrul Național Radu Stanca mai des decât hamburgerii pe linia de asamblare de la McDonalds. Iar sibianul le primește direct calde. Și, din acest punct de vedere, FITS are o oarecare normalitate pentru sibian. Nu are exuberanța aceea pe care o trăiește spectatorul de zece zile. Faust, Felii, Lulu, Metamorfoze, sunt spectacole pe care majoritatea sibienilor le-au văzut, înainte de FITS. Și, poate, din acest motiv, nici nu se manifestă atât de entuziast pe cât s-ar dori. Știu că din afară pare ciudat, dar din interior e explicabil. Și nu vreau ca oameni ca Arhi, Tița sau Ruxa să plece din Sibiu cu o impresie greșită, cum că sibienii nu apreciază extraordinarul ce se consumă în fața lor. âl apreciază moderat pentru că li se oferă constant.
P.S. Ar trebui să atașez și o poză cu caietul-program al Adelei subliniat și răs-subliniat ca să fie mai elocvent într-un context de generalizare. Scris cu roșu și îngroșat, nu așa 😀
P.S. 2 – Articolul ăsta a fost scris ieri, înainte să se iște dezbaterea pe această temă și programat pentru azi. Am simțit nevoia unor adăugiri. E adevărat că majoritatea spectacolelor indoor au fost premiere sau spectacole rar văzute în FITS-urile trecute. Dar eu, unul, continui să prefer la FITS outdoor, că e rar și mișto.
P.S. 3 – Băgă a scris o opinie practică și la obiect, cum îi șade bine.
P.S. 4 – Io chiar aștept mai multe păreri, pentru că nu e exclus să greșesc. ân momentu ăsta nu mi se pare, dar argumentele pot schimba întreg contextul. Și îmi vine în minte obsesiv refrenul cela, când trei oameni îți zic că ești beat, te duci și te culci.
P.S. 5 – Chiar vă rog să vă dați cu părerea pe subiect. Mi se pare extrem de important și definitoriu pentru întregul concept Sibiu cultural. Că, pana mea, până la urmă în oameni stă totul.

11 Comments