La ani lumina

Trebuie să rescriu articolul scris în minte ieri, în timpul finalei Jocurilor Olimpice la baschet. Aveam pregătite grămada de clișee sportive pentru un articol memorabil în care „jocul de echipă” al Spaniei a răpus „individualitățile” naționalei Statelor Unite. Colectivul înaintea individului. And so on and so on. Deși, privind la istoria celor mai buni marcatori la Olimpiade, în primii 16 marcatori nu găsim niciun american. Iar, la prima vedere, acesta ar fi un semn al echipei înaintea individualităților. Dar nu e deloc așa.

Trebuie să îl rescriu pentru că americanii au dat peste cap întregul concept baschetbalistic dovedind, încă o dată, că nu e de musai să joci ca o echipă ca să câștigi. Spania mi se pare o echipă admirabilă. Jocul colectiv și imaginația jucătorilor spanioli impresionează de fiecare dată. Adevărul e că spaniolii au prins o generație cum mai rar se întâmplă în baschet. Navarro, frații Gasol, Rudy Fernandez, un line-up de 100 de puncte care ar putea învinge orice echipă din lume. Mai puțin America.

Vedetele NBA au părut coborâte pe un teren de baby-baschet. Linia de trei puncte europeană a fost o mică glumă pentru supervedete. Iar fizic, spaniolii n-aveau nicio șansă să se lupte de la egal la egal cu americanii. Navarro, Calderon, și chiar Fernandez, cu toată experiența sa în NBA, au fost de cele mai multe ori jaloane într-un duel al fundașilor și extremelor complet inegal. Spaniolii au compensat exclusiv în jocul sub panouri, unde toți trei pivoții au o vastă experiență în NBA, frații Gasol și Serge Ibaka. Mi-aș fi dorit din tot sufletul să câștige Spania. Eu, care sunt mai degrabă un fan al Euroligii decât al NBA-ului. Dar prăpastia între baschetul de peste ocean și cel european e mult prea mare. Singura lor șansă era ca din minutul 5 al ultimului sfert să forțeze prostește pătrunderi, să scoată faulturi la Carmelo, LeBron și Love și să spere că rezervele nu vor intra în meci cu forța titularilor. Și nici atunci… Sunt mult prea departe americanii.

2 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *