FITSlantropica

Se făcea că la televizor rula un film la care mama mea, profesoară de pian, a izbucnit în lacrimi. Era un film despre gradul de decădere al învățătorilor și profesorilor români. Filantropica. Mircea Diaconu interpreta profesorul care ajunsese să se „prostitueze” pentru a-și depăși condiția. Un film la care tinerii au râs iar adulții au plâns.

Dacă ultimii doi miniștri ai Culturii ar fi fost pentru toată lumea ciumă, acest text nu și-ar fi avut rostul. Dar nu sunt. Pentru unii sunt mumă. Se vede că directorul FITS, Constantin Chiriac, nu e cinefil. Dacă s-ar fi „obosit” să urmărească cinematografia românească ar fi știut că „mâna întinsă care nu spune o poveste nu primește pomană”. Pentru că, real, relația dintre Festivalul Internațional de Teatru și Ministerul Culturii cu asta începe să semene. Cu o cerșetorie în formă continuă. Bani obținuți cu vă rog și săru’-mâna. Contează brandul absolut fabulos al FITS peste hotare? Contează cifrele încă neatinse de vreun eveniment cultural românesc? Că e al treilea festival de teatru din lume? Da. Pentru lume. Pentru țară, să fim noi încântați de bienala de la Sfântu Gheorghe, căci ea e temelia teatrului românesc. E singura concluzie la care poți ajunge când din scriptele Ministerului rezultă că această bienală cvasi-anonimă a primit din partea MC exact aceeași sumă ca și Festivalul de Teatru de la Sibiu, 700 de mii de lei.

Am citit în presa internațională recenzii absolut uimitoare despre bienala de teatru de la Sfântu Gheorghe. O explozie de culoare pe imaginea prăfuită a secuimii. 74 de companii internaționale de teatru, zeci de premiere, spectacole cerute apoi de întreaga suflare teatrală mondială. După care m-am trezit. Și mi-am dat seama că în România ești prost dacă ești performant. Subinspector de poliție pentru Cătălina Ponor? Subfinanțare pentru Festivalul de Teatru? Bateți-vă joc, că sunteți cei mai buni la asta.
Stiți cum fumează milionarii? Aprind țigara, trag un fum, aruncă pachetul, țigara și bricheta. Felicitări, domnule ministru, pentru un rol care rămâne doar un rol. Foto

4 Comments