Sarmisegetusa sub picioarele vandalilor
|Ceea ce vedeți în imagine e un banal foc. Google-ul e plin de fotografii cu flăcări, mult mai bune decât jenantul printscreen oferit de mine cititorilor. âmi cer scuze pentru asta, dar dintr-o mizerie, dintr-un căcat, nici măcar eu nu pot face bici. Poate din această imagine nu vă dați seama pe ce se lăfăie lemnele semicarbonizate. Vă spun eu: pe Soarele de Andezit al Sarmisegetusei, unul dintre cele mai frumoase, misterioase și interesante vestigii antice din lume. Da. Din lume. Mizeria, rahatul exemplificat mai sus aparține unor artiști. Sau, pentru exactitate, unor gunoaie cu pretenții de artiști. Asociația hunedoreană Imagon HD a pus-o de un film la cetățile dacice, cu predilecție la Sarmisegetusa. âl puteți vedea aici, dacă vreți să vă pierdeți 12 minute din viață. Monstruozitatea e la minutul 7:16. Iar în imbecilitatea lor, după ce au comis o infracțiune, vizibilă de pe Marte, s-au mai și lăudat cu ea. Și au aruncat-o la liber pe internet. Firește, li s-a întors întreit iar scandalul a căpătat proporții. Dar, ca să vedeți adevărata mizerie, priviți declarațiile regizorului, Constantin Biriș jr.:
„Nu am fost anunțat de nicio anchetă ca urmare a promo-ului filmat de noi la Sarmizegetusa. Noi nu avem de-a face cu niciun fel de foc. Nu suntem bătuți în cap. Eu, noi, echipa care a lucrat ÅŸi lucrează la realizarea acestui film, prețuim mai mult aceste valori decât o fac polițiÅŸtii”, a declarat BiriÅŸ Jr., care a menționat că flăcările din videoclip sunt realizate virtual, de o echipă de profesioniÅŸti. – declarație oferită publicației hunedoaramea.ro
„ân ziua respectivă, nici nu aveam de gând să ajungem la Sarmizegetusa. Fusesem pe Cetatea Devei, iar apoi ne-am gândit să dăm o fugă ÅŸi pe la cetăți. Când am ajuns, am găsit acolo o mulțime de lume, un grup mare de turiÅŸti, ÅŸi focul arzând pe monument. Este adevărat că am filmat flăcările, dar asta nu înseamnă că noi le-am aprins. Dimpotrivă, noi le-am stins“, a declarat, pentru Mesagerul Hunedorean, Constantin BiriÅŸ Jr.
Bă, ca la noi la nimeni. Mă gândesc oare cum s-ar fi finalizat o asemenea filmare la Stonehenge. Sau la Macchu Picchu. Pentru așa ceva îl împușcau direct, nici măcar proces nu-i mai țineau. Pac-pac și gata. Dar nu, la noi
„oamenii legii au în lucru un dosar penal cu autor necunoscut – privind distrugerea monumentului. Există deja un cerc de suspecți ÅŸi se continuă cercetările“.
Așa e. Pentru că filmările pe Youtube nu sunt făcute cu aparate omologate, ergo nu pot fi probe în instanță. Patrimoniu? Ce căcăt e aia? SVF!!!
natia de romani trebuie sa priceapa ca in acest ritm ramanem fara multe alte valori sau patrimonii… RUSINE
Nu imi vine sa cred …. pai daca erau „o multime” de turisti inseamna ca se stia ca o sa fie un foc
m-am uitat la promo, daca ala e foc CGI, eu sunt popa…
CGI pe dracu. Mie cealalta declaratie mi s-a parut muuult mai haioasa: ne-am nimerit exact cand ardea, am filmat rapid dupa care l-am stins. Tiba, bah
Sunt blocata si ranita: Sarmisegetusa ar trebui sa fie un sanctuar sfant bine pazit si cretinii sa n-aiba voie decat in sosete sa se apropie! Nu-i trazneste Dumnezeu inca pe toti aia care permit sa se intample in Romania asemenea blasfemii?
e exact ca faza hotilor romani in strainatate. se urca unul curat lacrima la volanul unei masini, si din greseala o implanta in fatada de sticla a unei bijuterii… nimereala draq, unii trec pe acolo, si culeg toate bijuteriile sarite prin toate partile. Soferul nici macar nu coboara din masina, a fost doar un accident din neatentie. Culegatorii de pe jos nu sunt hoti, ei doar au luat asa cateva bijuterii, care daca se face scandal , ete na , le restituie.. Asa si astia see you cacatul lor de film.. Sa ne bucuram ca nu au demontat soarele sa-l duca provizoriu la ei in studio?
Am fost la Stonehenge. Acolo nu intra care cum vrea si nu alergi printre pietre. Zona e foarte bine delimitata, iar cand ( dupa cumpararea unui bilet de 8 lire) ajungi inauntru nu ai voie sa atingi nimic. Sunt niste carari, dai niste ture in jurul pietrelor, te intrebi si tu cum Doamne iarta-ma le-au suit aia una peste alta, si te duci linistit acasa. Nu vezi druizi inchipuiti veniti sa faca ciorba si potiuni magice, nici yoghini care cauta surse energetice, nici cretini care fac foc intr-un vestigiu antic.
Dar repet – toata zona e incercuita de un ditai palanu cu sarma ghimpata.
Intr-o tara de unde cuvantul „bun simt” a disparut de mult, trebuie sa dam vina pe stat ca nu stie, nu poate si de multe ori nu vrea sa impuna legi. Trebuie sa punem vina pe stat ca nu stie sa administreze ( eventual chiar cu profit ) zecile si sutele de vestigii istorice si/sau naturale ale Patriei. Eu inteleg ca esti suparat pe ala care nu se hotaraste daca a adaugat focul pe calculator sau l-a stins la Sarmisegetusa, dar ar merge si o intrebare la CJ Hunedoara, sa-i intrebam de ce vestigii de mii de ani stau nepazite, neintretinute si nefructificate. De ce nu exista nici macar un proiect in derulare pe chestia asta ? Sau poate este si nu stiu eu. Sunt convins ca sunt bani europeni pentru asa ceva, dar cel care are zona in administratie trebuie sa depuna un proiect. In rest – ca-s PDL, PNL, PSD, PP-DD, toti o apa si-un pamant.
@CSB: In derulare exista foarte multe proiecte. Sunt idei, sunt solutii, insa nivelul imens de birocratie le face imposibil de pus in practica in termeni de cateva zile. Dureaza luni, poate chiar si ani. Gandeste-te ca pana de curand, cand Guvernul a transferat cetatile la Consiliul Judetean, intreg arealul nici macar nu avea un stapan. Nimeni nu stia cui apartin, erau vreo 5 institutii cu atributii in zona. Acum exista o minima oranduiala, se vor implementa candva solutii insa paza e cea mai mare problema. Sa zicem ca pui punct permanent la Sarmis. Ce faci cu Fetele Albe, cu Costesti, cu Blidaru? Pui paza si acolo… Ce faci cu celelalte sute de hectare pline de vestigii, sapate de cautatori de aur? Alea cum le mai pazesti? Cine are interesul unei asemenea investitii in protejarea patrimoniului care in afara de mandrie nationala nu produce nimic? Nici dracu
@brylu: La ce ma gandeam eu e sa produca mai mult decat mandrie nationala… sa faca profit, sa atraga turisti, si din profitul ala sa se plateasca paza. Incepem cu una, apoi cu doua, etc… Da, nu poti apara Muntii Orastiei. Dar cetatile, punctual cred ca se poate. Imi imaginez un circuit turistic intre ele, oferit initial scolilor/taberelor, pentru ca astia mici sa stie de unde-am vint. Dar trebuie povestea. In Turcia orice piatra are povestea ei, si aia o vand – nu piatra, ci povestea. Trebuie sa invatam sa facem si noi asta.
In urma cu vreo zece ani am fost in Grecia si urcand Acropole am inceput sa plang: calcam istoria in picioare! In urma cu vreo cinci ani am revazut Sarmisegetusa si iarasi am inceput sa plang: mizeria, delasarea, inconstienta unora au lasat rani adanci in istoria noastra! de paza faceau doar tomberoanele cu gunoaie revarsate de la intrare…..
O să spuneÅ£i că sunt nebun! N-o poate nega în numele meu decât vreun psihiatru plecat ÅŸi el de-acasă! Dar singura soluÅ£ie – pentru vreo cinci ani lungi! – nu e decât biciul! (amenzi, restricÅ£ionări de drepturi de orice natură, ÅŸi încă vreo două-trei felurite ÅŸi deosebite instrumente coercitive aplicate oricărui individ care încalcă legea )
Distrugerea vestigiilor istorice este actul inconştient al oricărei naţiuni care refuză raţiunea preferând să trăiască sub seducţia falsificării. Sarmisegetusa este pustiită în mod deliberat din temerea că ar putea scoate la iveală adevărul istoric. Se pare că Sarmisegetusa are în comun cu istoria românilor cam tot atât cât are şi Troia cu cea a grecilor.
Sarmalele sunt un „fel de mâncare tradiÅ£ională românească”. Or fi, nu zic ba, numai că originea lor este tătărească. Intr-adevăr, ÅŸi alte popoare gătesc sarmale, cum ar fi turcii care le numesc „dolma”. „Dolma”, atât în turcă cât ÅŸi în tătară, înseamnă „umplute”. Tătarii numesc „dolma” ardeii umpluÅ£i, iar sarmalelor le spun „sarma” însemnând „înfăşurate”. Åžtiai că verbul „sarmak” – a înfăşura, are legătură cu miÅŸcarea de rotaÅ£ie a Lunii în jurul Pământului? Iată două verbe tătăreÅŸti legate de această miÅŸcare:
ay – lună
-la – sufix pt formarea verbului dintr-un substantiv
-n – sufix pt diateza reflexivă
-mak – sufixul infinitivului
ay-la-n-mak = aylanmak – a se roti
sar – lună (în limba mongolă)
-mak – sufixul infinitivului
sar-mak = sarmak – a înfăşura
Etimologic, Sarmisegetusa sugerează legătura atât cu tătarii ÅŸi mongolii prin cuvântul „sar”-lună, cât ÅŸi cu Troia pe care hitiÅ£ii o numeau Wilusa, prin coincidenÅ£a sufixului „-usa”.
Dacă nu eÅŸti o persoană foarte importantă ÅŸi îţi mai rămâne timp pentru citit, în „Opening the Doors of Science” poÅ£i afla mai multe despre etimologia unor toponime ÅŸi hidronime de însemnătate din zona Mării Negre:
http://www.nazar-look.com/opening
doamne fereste! s-a tampit lumea, de tot…..nici o sansa de recuperare 🙁
sant prea siderat si suparat ca sa pot sa scriu ceva.Imi vine sa-i impusc pe toti temnbelii si dobitocii daca as sti cine sant.
Guvernul asta de c..at, chiar nu este in stare de nimic Nici macar sa traga la raspundere pe cei responsabili cu" administrarea"complexului dela Sarmisegetuza?(CJ Hunedoara?)Chiar santem sortiti sa disparem ca entitate spirituala din cauza unor tampiti? OAMENI BUNI, VA ROG, TREZITIVA! I