Sarmisegetusa sub picioarele vandalilor

Ceea ce vedeți în imagine e un banal foc. Google-ul e plin de fotografii cu flăcări, mult mai bune decât jenantul printscreen oferit de mine cititorilor. âmi cer scuze pentru asta, dar dintr-o mizerie, dintr-un căcat, nici măcar eu nu pot face bici. Poate din această imagine nu vă dați seama pe ce se lăfăie lemnele semicarbonizate. Vă spun eu: pe Soarele de Andezit al Sarmisegetusei, unul dintre cele mai frumoase, misterioase și interesante vestigii antice din lume. Da. Din lume. Mizeria, rahatul exemplificat mai sus aparține unor artiști. Sau, pentru exactitate, unor gunoaie cu pretenții de artiști. Asociația hunedoreană Imagon HD a pus-o de un film la cetățile dacice, cu predilecție la Sarmisegetusa. âl puteți vedea aici, dacă vreți să vă pierdeți 12 minute din viață. Monstruozitatea e la minutul 7:16. Iar în imbecilitatea lor, după ce au comis o infracțiune, vizibilă de pe Marte, s-au mai și lăudat cu ea. Și au aruncat-o la liber pe internet. Firește, li s-a întors întreit iar scandalul a căpătat proporții. Dar, ca să vedeți adevărata mizerie, priviți declarațiile regizorului, Constantin Biriș jr.:

„Nu am fost anunțat de nicio anchetă ca urmare a promo-ului filmat de noi la Sarmizegetusa. Noi nu avem de-a face cu niciun fel de foc. Nu suntem bătuți în cap. Eu, noi, echipa care a lucrat ÅŸi lucrează la realizarea acestui film, prețuim mai mult aceste valori decât o fac polițiÅŸtii”, a declarat BiriÅŸ Jr., care a menționat că flăcările din videoclip sunt realizate virtual, de o echipă de profesioniÅŸti. – declarație oferită publicației hunedoaramea.ro

„ân ziua respectivă, nici nu aveam de gând să ajungem la Sarmizegetusa. Fusesem pe Cetatea Devei, iar apoi ne-am gândit să dăm o fugă ÅŸi pe la cetăți. Când am ajuns, am găsit acolo o mulțime de lume, un grup mare de turiÅŸti, ÅŸi focul arzând pe monument. Este adevărat că am filmat flăcările, dar asta nu înseamnă că noi le-am aprins. Dimpotrivă, noi le-am stins“, a declarat, pentru Mesagerul Hunedorean, Constantin BiriÅŸ Jr.

Bă, ca la noi la nimeni. Mă gândesc oare cum s-ar fi finalizat o asemenea filmare la Stonehenge. Sau la Macchu Picchu. Pentru așa ceva îl împușcau direct, nici măcar proces nu-i mai țineau. Pac-pac și gata. Dar nu, la noi

„oamenii legii au în lucru un dosar penal cu autor necunoscut – privind distrugerea monumentului. Există deja un cerc de suspecți ÅŸi se continuă cercetările“.

Așa e. Pentru că filmările pe Youtube nu sunt făcute cu aparate omologate, ergo nu pot fi probe în instanță. Patrimoniu? Ce căcăt e aia? SVF!!!

15 Comments

Add a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *