Depinde numai si numai de parinti

Pentru că deja m-am plictisit la culme de Rock FM (schimbați playlistul oameni buuuuuni!!!) azi dimineață ascultam Europa FM în mașină. Iar Monica Anghel și colegul mai puțin celebru discutau despre desenele animate pe care le urmăreau în copilărie, Tom și Jerry și Sandy Bell erau în topurile celor doi prezentatori. Evident, în comparație cu porcăriile pe care le difuzează televiziunile de desene animate acum.

Problema nu e a televiziunilor. Sunt televiziuni comerciale, la fel ca ProTV care abundă în Greu de Ucis și Terminator, la fel ca Antena 1 care parcă i-a mutat pe Dolph Lundgren și Jet Li la București. Dau ceea ce se cere. Că-s Bakugani, că-s nush ce Transformers ce omoară mai abitir ca Rambo, le dau pentru că puștanii le urmăresc. Și ei le urmăresc pentru că părinții îi lasă. E simplu. âncă dinainte să se apară în familion Cătă am descărcat (Walt, iartă-mă) aproape întreaga colecție de lungmetraje Disney. Le-am pus frumos pe DVD-uri, câte cinci filme pe unul, să aibă puștănache la ce să se uite, ba i-am scos și coloanele sonore, să le asculte până când se va prinde cum funcționează televizorul. Am cumpărat toată colecția Tom și Jerry. Și, am cumpărat și toată colecția Ștrumfilor. Dintre toate cele de mai sus, colecția cu Ștrumfii e singura dublată în română.

Și acu, cele două concluzii. Prima insultă spusă de Cătă a fost prostule. Și îmi făceam procese de conștiință că mi-a scăpat cândva, undeva, și de la mine știe. Până m-a prins și pe mine într-o seară la Ștrumfi. Care se drăcuie și se prostuiesc unul pe altul în sfânta veselie. Că Gargamel nu-l scoate pe Azrael din pisică proastă. Pisica nu-i proastă, ideea de a le dubla e proastă și modul cum le-au dublat, cuvintele pe care le-au ales. Apoi, copilul meu e din cale afară de fericit cu playlistul pe care îl are. Din Lion King, Cartea Junglei, Pinnochio, Brother Bear, Mica Sirenă, a învățat să iubească animalele din cale afară. Să o vedeți ce spectacol dă la zoo. âncă n-am reușit să o conving că delfinii sunt animale bune. Și își cere singură. Când mai scapă pe Minimax sau pe Cartoon Network peste vreo porcărie de desen animat își cere singură, ba Tom și Jerry, ba Scooby Doo, dar de cele mai multe ori își pornește singură DVD playerul. Nu știu cum va fi când o să iasă în lume și cu siguranță va da și peste copii cu alte gusturi în materie de desene animate. Eu sper că o să îi convingă. Că doar de aia pregătesc liderii generației de mâine :))

9 Comments