Schi sau snowboard?

Asta e o dilemă pe care tare mulți o au, de ce să se apuce, de schi sau de snowboard? Care dintre cele două sporturi e mai greu? Care se învață mai ușor, care mai greu? Care doare mai tare, care mai puțin? Și, cea mai mare dilemă, cum e trecerea de la unul la altul?

âncercăm să le lămurim pe toate. Din start, nu știu să mă dau pe placă. Tăt ce vă spun aici sunt impresii culese de la unii și de la alții. Plănuiam să mă apuc de snowboard anul acesta, dar pentru asta e nevoie de barem 4-5 zile legate de antrenament, zile pe care nu le am disponibile. Eh, rămâne pe sezonul viitor.

Schiatul e mai ușor de învățat. Faptul că picioarele sunt independente te ajută în primele zile pe pârtie la păstrarea echilibrului. Opțiunile de căzut sunt mai multe și, oooo, vei cădea din plin. Apoi, cel mai mare avantaj al schiorului începător, poți urca mult mai repede pârtia cu teleschiul decât o va face un snowboarder. Și cum majoritatea pârtiilor au teleschiuri, avantaj schiori.

Snowboardul nu e mult mai dificil de învățat, doar că necesită o doză mai mare de curaj și de stăpânire de sine. Prima impresie e că e imposibil să îți păstrezi echilibrul cu ambele picioare legate de placă. Opțiunile de cădere sunt două, în bot sau în cur și ambele dor al naibii de tare. Urcatul cu teleschiul e un adevărat chin până prinzi șpilul. Oricum, se poate face într-un singur mod, cu piciorul din față în legătură și cel din spate liber. O să ai de pedalat.

Dar cea mai mare întrebare, care mi-o pun și mie, e cum e să treci de la schi la snowboard? ânvățat cu picioarele independente, cât de greu de adaptezi la noul stil? Din lipsă de experiență în domeniu și ca să nu dau dume gratuite, l-am întrebat pe cel mai profesor în snowboard din România, Andy Fazekas. Multiplu campion național, unul dintre cei mai buni snowboarderi din Europa. „Per total sunt mai multe avantaje dacă știi să schiezi. Ești obișnuit cu panta, cu alunecarea iar psihic, ai mai multă încredere când te sui prima dată pe placă. Dar e foarte important să înveți ABC-ul de la un profesionist. Cu elevii mei reușesc ca după trei-patru ore, să coboare pârtia. Cu niște căzături, ce-i drept”, zice Andy.

Socotind că echipamentele costă cam tot pe acolo, că e schi, că e snowboard, concluzionez: nu știu să răspund la întrebarea din titlu. Trebuie încercat.

Tags:,
5 Comments