Cluj Brands Tour, splendoare in iarba

Clujul, firmele clujene și administrația locală și județeană din Cluj ar trebui să pună mână de la mână, să cumpere niște sute de kilograme de bronz și să se apuce să ridice două statui, una pentru Alina, una pentru Răzvan. Și lângă statuile lor, un părculeț plin de statuete mai mici pentru toți colegii lor din online-ul clujean. Iar una dintre statui ar trebui să fie cu un nene care își dă jos pălăria. Dintre toate evenimentele turistice-economice-sportive realizate în online-ul românesc Cluj Brands Tour este de departe cel mai eficient. Am vrut să spun „a fost”, însă la ce capacitate organizatorică pot să aibă acești doi copii minunați edițiile II și III sunt ca și realizate.

Ideea unui tur al firmelor impresionează prin simplitatea ei dar sperie prin complexitate. Pentru că nu e ușor să pui la aceeași masă titani internaționali cum sunt Jolidon, Farmec, Vitacom, Ursus, Napolact sau Banca Transilvania și să îi convingi de valoarea unui asemenea proiect. Dar cei care au putut să o facă s-au întâlnit cu cei care au dorit să o facă și a ieșit ceva excepțional.

Fabrica Jolidon este expresia umană a unui furnicar. Èšac, țac, țac, se aude din toate încăperile. De dimineață, de la prima oră, mașinile de cusut pornesc și se mai opresc seara târziu, când produsele pleacă spre cele 100 de magazine din țară și din străinătate. Iar domeniul e tare al dracului. De când am intrat în fabrică am fost rugați să facem doar poze de ansamblu, să ne ferim să facem poze de detaliu, pentru că de abia așteaptă concurența să mai fure niște idei. Pentru mine asta e măsura succesului. ân momentul în care branduri internaționale, designeri de renume din toate colțurile lumii ar vrea să fure de la tine se cheamă că ai succes. Iar faptul că un produs de prezentare al Jolidon a luat și premiul publicului și premiul juriului la prezentarea de la Paris (singura dată în istoria prezentării de la Paris când același produs a luat ambele premii) e doar o confirmare a  ceea ce am scris mai sus. Sunt atât de buni încât alții se inspiră de la ei.

Farmec-ul l-am asociat întotdeauna cu Gerovitalul, brandul lance al fabricii clujene. Restul mi s-a părut neimportant. Bine, e foarte adevărat că eu nu mă prea încadrez în targetul lor, utilizator de loțiuni, parfumuri, creme ș-alte chestii ce ies pe poarta fabricii. Tocmai de aia eram un pic sceptic la intrarea în sediul Farmec. Chit că nu există cuvântul, fabrica Farmec este cel mai gadgetărit brand pe care l-am vizitat la Cluj. E o combinație între un spital și o unitate militară, de o curățenie perfectă și de o eficiență ieșită din comun. E foarte mișto să vezi o linie de producție, care pornește cu un flacon gol și se încheie cu un produs umplut, căpăcit, asamblat, tras în folie și ambalat în carton. Probabil de aia am și stat minute în șir cu ochii lipiți de geamurile utilajelor, exact ca niște copii. Cu atât mai mult cu cât eram cu toții îmbrăcați ca niște space-mani. Din mai multe motive, de propovăduire spirituală și religioasă, a trebuit să spun pas punctului culminant al vizitei, fabricarea propriului parfum. Să spunem doar că la acea oră nu mă împăcam prea bine cu mirosurile puternice. Am pierdut însă timpul în biroul de marketing al companiei, unde ni s-a cerut părerea în brandingul viitorului produs ce va fi scos pe piață de farmec. Cu Răzvan și Gaben de față chiar n-avea rost să îmi mai dau cu părerea, că ei sunt specialiștii.

Vitacom a fost un obiectiv 100% bărbătesc. O hală întreagă plină de gadgeturi care mai de care, de la camere de filmat pentru vânători până la mind-game-uri, Vitacomul geme de succes. Azi-mâine, compania clujeană împlinește 20 de ani de activitate dar noi ne-am permis să îi sărbătorim ceva mai devreme, cu un pahar de șampanie și cu un test la cel mai nou gadget pe care Vitacom îl va scoate pe piață, MindFlex. La ora aia mintea mea de abia ce își încheia procesul de reculegere deci nu m-am numărat printre amatorii la concentrare, însă vă spun io, de pe margine nu-i nimic mai amuzant decât să îi vezi pe alții încercând să se screme, să ridice în aer o biluță doar cu puterea minții. Ce mai, un sport de mintoși.

Următoarea oprire a fost la locul unde mi-ar plăcea să lucrez. Mă, da nu așa, mi-ar plăcea la nebunie să lucrez la Trilulilu. Prima lovitură în plex, relaxarea tuturor. Mă, io oameni atât de hodiniți, relaxați și voioși într-o zi de lucru n-am văzut niciodată. O fi de la culorile vii în care e pictat sediul Crocodilului. Și că veni vorba de sediu, Trilulilu are cea mai cea terasă pentru chefuri. Cu panoramă asupra Clujului, cu loc căcălău pentru instalat dozatoarele de bere, terasa aia e o invitație deschisă la un chirvais legendar. V-am mai spus cât de relaxați sunt oamenii aia? Au vreme să se gândească la concursuri, să se gândească la distracții online, ce mai… la Trilulilu e mai viață ca oriunde. O înțeleg acum pe Alina cum de are ea energie să facă brandstour-uri. Pentru că la job se relaxează.

Noroc cu Napolactul. Ca să devin funcțional îmi trebuia un mic somnic. Cât de mic o fi fost el. Și pentru asta o să îi mulțumesc pe vecie lui Marius, care a avut cel mai plictisitor drum de Gherla din viața lui, cu un bariton sforăind pe scaunul din dreapta. De la Gherla am luat drumul Èšăgii, un sătuc la vreo 70 de kilometri de Cluj, un loc unicat transformat în fabrică de aur de Napolact. La Èšaga există o grotă ai cărei pereți sunt acoperiți cu un mucegai special. Ei bine, cu ajutorul acelui mucegai special se face faimoasa brânză Năsal. Nu cașcaval, să fie clar tuturor, brânză. Sunt aproape 50 de ani de când în grotele de la Èšaga-Năsal se fabrică brânzeturi de calitate superioară. Iar locul arată de-a dreptul spectaculos, parcă desprins dintr-un film cu haiduci. Ca să nu vă spun cât de frumos și gustos ne-au primit oamenii de la Napolact. O masă încărcată ca în povești, cu vinuri fine, țuici cu mărgeluțe, slăninuță, ceapă roșie și brânzeturi de legendă. Nici nu e de mirare că totul a dispărut ca sub un roi de lăcuste. Și veneam tocmai de la masă, deci nu ne era cine știe ce foame. Dar atât de bune au putut să fie brânzeturile mâncate în grota aceea haiducească încât standardele mele de gust s-au schimbat radical. Orgasmice de-a dreptul.

Din motive de brilinski și viață pe fugă, am fost singurul nemernic ce a dispărut sâmbătă de la partea a doua a turului. Am ratat Banca Transilvania, Ursus și… ce îmi pare cel mai rău, Gimmy. Cel de-al nu știu câtelea copil reușit al lui Liviu. Da, surprinzător, și io aș fi crezut că cel mai mult o să regret lipsa de la fabrica de bere Ursus, dar nu. Gimmy e ăl mai mare regret al meu. Dar, pe de altă parte, îmi dă un motiv în plus să revin la Cluj.

Și nu pot să închei fără un mozol lung și asurzitor către Alina, în primul rând, și către piticul meu preferat, în al doilea rând, două senzații de oameni cum n-a mai fătat Someșul de la bănățeanul Pavel Chinezu încoace (zice wikipedia că ăsta o fost ceva mahăr maramureșan)

Cluj Brands Tour este un eveniment organizat cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca de TvDece.ro. Sponsorii oficiali ai evenimentului sunt: Banca Transilvania, Napolact, Vitacom, Farmec, Jolidon, Ursus ÅŸi Trilulilu, iar ca parteneri îi avem pe: Best Western Plus Fusion Hotel, Autonom,Ludwig Bavarian Bierhaus,Starbucks ÅŸi Webfactor.

One Comment