Dupa blogurile gri
|Stă în draft de câteva zile. Am șters de cel puțin 10 ori primul rând al acestui articol. Nici acum nu știu dacă l-am început de unde trebuie și probabil multe din rânduri nu sunt puse chiar unde trebuie. Dar here goes…
ân o bună parte dintre bloggerii români s-a umflat orezul (sunt blogger, deci vreau bani ca să scriu). S-a umflat tare și stă să crape. Scriitori de ocazie au devenit peste noapte fie justițiari, fie deținători ai adevărului absolut. Majoritatea au început ascensiunea spre piedestalul închipuit aruncând cu căcat în presă, încercând să se substituie ziariștilor. Declinul presei este evident, dar chiar și în această cădere liberă presa are 10 clase peste blogosferă atât la cantitatea informației cât și la calitate. Iar o paralelă între cele două nu se poate trage. âncă. Deocamdată, pentru fiecare chiflă a ziariștilor găsești fără prea mari bătăi de cap una a bloggerilor. Curentul acesta al bloggerilor care bagă ziariștii sub papuc e primo.
Secundo. Evenimentele pentru onlineri mutate în offline au fost și sunt cel mai mare bine și cel mai mare rău pe care cineva îl putea face blogosferei. Pentru oamenii cumpătați au adus doar lucruri bune. S-au închegat prietenii peste județe, oameni care se citeau de ani buni au ajuns să bea bere împreună și să se caute, s-au strâns amiciții cu șanse mari să dăinuie și dacă vreodată internetul va cădea și nu vom mai avea blog, Facebook și Twitter. âncep să apară proiecte din ce în ce mai interesante (vezi Bloggeri la Schimb, Cluj Brands Tour, etc.). Blogosfera cumpătată se creionează frumos. Pentru alții, însă, evenimentele de genul acesta au oferit o legitimitate nemuncită. Invitații la chefuri și petreceri cu cei mari, taguri în albume de brand pe Facebook nu oferă valoare. Nu oferă nimic. Și cu siguranță, nu fac din tine blogger profesionist, capabil de a livra servicii remunerabile. Pentru că nici un om/business/agenție întreg la cap nu aruncă cu banii pe fereastră după niște copii orgolioși.
Banii. Toată lumea vrea să câștige bani din blog. Pe premisele de mai sus, falsă legitimitate obținută cu japca, proprii impresii lipsite de orice urmă de realism și umflate ca orezul sunt mulți cei care trăiesc cu impresia că nu sunt apreciați la adevărata lor valoare și că sunt lăsați, din motive oculte, în afara roții de cașcaval din care se înfruptă onlineul.
Ce scrie Chinezu e foarte adevărat. Și oricât de frumos te-ai vedea dimineața în oglindă nu poți să te erijezi în egalul bloggerilor vechi, care lucrează mai mult decât avem impresia oricare dintre noi, poate mai mult decât ar lucra la un job normal. ân domeniul privat, cei care acum au ajuns undeva au lucrat la început aproape gratis. Au crescut apoi tarifele treptat, ajungând ulterior, după un an, doi, poate chiar trei, să încaseze exact cât merită serviciul prestat. Dar au lucrat ani de zile în pierdere. Cel puțin eu așa am făcut. Că a fost bine, că a fost rău, că am hămălit prin festivaluri de dimineața până a doua zi dimineață pe bani de cola în primii ani, uite, că momentul acela a trecut.
Ce vreau să spun, de fapt? Că bloggerii, poate ultimul refugiu al celor care nu vor sa voteze cu Dan Diaconescu și al celor care preferă o carte filmulețelor de pe vplay, au început să sară calul din ce în ce mai mult. Arborează și se mândresc cu o nesimțire nejustificată. Și că tot suntem la capitolul bani din blog, anul trecut, la SMS Sibiu, mi-am permis câteva comentarii referitor la exagerarea acestui subiect. Că la toate întâlnirile, summiturile și conferintele tot despre asta se discuta. Indiferent de tema discuției, cumva, toate duceau spre bani din blog. Mi-am luat-o din toate părțile, de la cunoscuți mai prietenește, de la cei cu care încă nu am avut onoarea să mă cunosc mai vehement. Au trecut 11 luni până la articolul acesta. Foto
Stiu doar 2 evenimente la care s-a vorbit despre bani in blogging. Sunt sigur ca au fost multe beermeet-uri si tweetmeet-uri pe tema asta. Unul a fost SMS Sibiu, unde imi pare rau ca nu am fost. Ca imi spuneam si eu parerea. Acolo cred ca sala a fost mai interesata de subiect decat prezentatorii. Tot acolo a fost spusa si celebra intrebare „da’ eu de ce ar trebui sa scriu despre festivalul de teatru din sibiu?”.
Incep sa cred ca evenimentele sunt precum armele. Nu ele fac rau, ci oamenii care nu stiu sa le foloseasca sau fac abuz de ele. Evenimentele in sine nu au facut rau niciodata. Dimpotriva. Evenimentele au coagulat comunitati si au legat prietenii, cum spui si tu.
Imi pare rau acum ca intentiile bune ale unor promotori ai bloggingului si ale organizatorilor de evenimente au fost prost intelese.
Altfel, sa stii ca si pe la Bucuresti se fac evenimente si proiecte interesante. Trebuie doar sa ai ochi sa le vezi macar daca nu poti participa efectiv.
SMS a fost cel mai important eveniment online desfasurat la Sibiu. Eu cred ca singura scapare a evenimentului a fost necunoasterea auditoriului. Onlineul sibian este precum un copil de cresa, micut, habarnist, ori sa vii sa ii predai lectii de clasa a 8-a e o eroare, din punctul meu de vedere. De aici si intreaga poveste din timpul si de dupa SMS Sibiu. Seria acestor evenimente cred ca e cea mai reusita dintre toate conferintele online desfasurate in tara. Si chiar le-am urmarit pe toate. Cea din Sibiu a fost nitel mai slaba din motivele de mai sus. A cunoaste targetul si oamenii carora li te adresezi cred ca trebuie sa fie un must in momentul in care pregatesti un eveniment de genul acesta.
Cat despre restul evenimentelor, sunt perfect de acord cu tine. Sunt foarte interesante, le-am urmarit cat de mult s-a putut, insa uite, mai nasc si monstrii. Legitimeaza o gramada de scriitori de oracole ce se vad bloggeri pentru ca au primit un tag pe Facebook sau un retweet pe hashtag. Iar ei sunt cei care, mai apoi, vor veni cu pretentii gen „eu de ce nu am fost implicat in acea campanieâ€, cu revolte pe blog, cu hashtaguri „atac la persoanaâ€.
mie imi pare rau ca nu am fost la Sibiu. se pare ca acolo au fost intrebari si discutii care aveau nevoie de explicatii si lamuriri. eu nu cred ca o editie e mai slaba decat cealalta. prefer sa merg acolo unde sunt mai multe probleme decat intr-un loc in care toata lumea stie despre ce se vorbeste in propozitie.
Nu ,un ,nu sunt blogar imi place blogosfera ,imi vine sa rid cind scriu pe FB ,parca vad oracolele din clasa a-5-a ,toate una peste alta este socetatea viitorului eu plimbaret pe bloguri ma bucur ca bag dinti in viitor ,sunt bune si contradictile si bani sint necesari ei te invie si tot ei te omoara ,sa vina viitorul ……